Business Club | Impozitarea bacşişului se pierde în reguli

Data publicării:
bacsis

Odată cu intenţia de a impozita bacşişul revine în actualitate şi registrul de bani personali. Acolo, angajaţii trebuie să treacăţi bani au în buzunar la intrarea în tură. Registrul a fost introdus în 1999 şi eliminat în 2008. Dar nu prea a contat.

Acum este promisă o urmărire a datelor de catre Fisc. Însă, la cum se anunţă, se poate ajunge la situaţii greu de explicat. Totul e simplu când angajatul are mai puţini bani. El trebuie să ataşeze în registru un bon fiscal pentru ce a cumpărat, corespunzător cifrei. Însă, dacă dă bani cu împrumut sau primeşte bani de la un prieten, nu are cum să îi justifice.

Iar ordonanţa guvernului explică foarte clar că trebuie să existe justificare pentru bani. Angajaţii din bar sau restaurant sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor când oamenii de la Fisc o cer. E o prevedere care merge la limita atingerii libertaţii persoanelor.

De asemenea, pot apărea situaţii în care banii aflaţi asupra unei persoane, proveniţi din bacşiş, nu pot fi justificaţi în anumite momente, chiar dacă persoana în cauză are toate intenţiile bune din lume. De pildă, cameristele sunt răsplătite cu un bacşiş lăsat în cameră după plecare. Nu se poate tăia bon fiscal în lipsă. Iar camerista strânge banii lăsaţi pe noptieră în timp ce face curăţenie, o treabă care poate lua ore întregi. În tot acest timp, are asupra sa bani care nu pot fi justificaţi.

Pentru a taxa bacşişul, sunt activităţi unde trebuie făcute tot felul de modificări ale aparaturii. De pildă, la taxiuri. Aparatele eliberează bon în funcţie de distanţele parcurse. Nu există posibilitatea de a introduce alte date, cum ar fi calcularea bacşişului. În acest caz, trebuie modificat aparatul.

Modificarea softului este însă o procedură de durată, ce nu va fi gata în câteva zile, pâna când intră în vigoare ordonanţa Guvernului.

Executivul a încercat să închidă cât mai multe portiţe prin care se poate ocoli prevederea din lege. Însă se deschid bulevarde de probleme. Şi asta pentru că se încearcă reglementarea unui domeniu în care, în majoritatea ţărilor din lume, se merge pe conformarea voluntară, adică veniturile sunt declarate de bunăvoie. Însă, la noi, conformarea voluntară este floare rară şi principalul motiv este că majoritatea contribuabililor au o părere extrem de proastă despre modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...