Cancelarul Austriei, despre măsurile fiscale: „Firmele străine nu sunt legate de o țară”

Data actualizării: Data publicării:
sebastian kurz
Sebastian Kurz Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Austriei, Sebastian Kurz, avertizează că măsurile fiscale trebuie să făcute cu gândul la economie, altfel, investitorii străini s-ar putea retrage și ar dispărea multe locuri de muncă. El a răspuns astfel la o întrebare legată de impactului ordonanței de urgență privind impunerea unor noi taxe, pe care Guvernul ar urma să o adopte astăzi. Kurz s-a întâlnit astăzi cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Citiţi şi: Dragnea îşi pregăteşte plecarea de la putere. Şi întoarcerea. Ca preşedinte

Nu îmi fac griji pentru firmele austriece, deoarece știu ce firme au investit în România, sunt firme mari, cum ar fi OMV, Erste Bank, firme care lucrează în multe state. România e o parte mai mică a activității lor. Ar putea să își strângă lucrurile și să plece, dar, să fiu cinstit, nu îmi fac griji pentru aceste firme. Dacă e să îmi fac griji, mi-aș face griji pentru mediul economic românesc, pentru România ca mediu de investiții, pentru că de la anunțarea acestor măsuri înțeleg că s-au întâmplat niște lucruri la bursă românească, s-au retras investitori”, a spus Sebastian Kurz.

Retragerea de investori străini înseamnă și pierdere de locuri de muncă. Anumite modele de stabilire a impozitelor influențează prețurile finale la consumatori. Ei zic că e util, dar aici depinde de cum va hotărî Guvernul român și Parlamentul. Eu cred că dacă cineva vrea să se gândească la binele economiei, atunci ar fi util să se gândească la măsuri care nu doar sună bine, ci care să fie eficiente, să nu se ajungă ca în finalul zilei oamenii să nu își mai permită niște prețuri sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă pentru că unii investori au hotărât să-și strângă lucrurile și să plece”, a continuat cancelarul austriac.

Întrebat dacă astfel de măsuri, precum cele anunțate de Guvern, ar putea determina firmele austriece care au investit în România să plece, Kurz a răspuns: „Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă. Sunt firme libere pe piața liberă și decid ele. Uitați-vă în lumea întreagă. Piața e mare. Nu doar Eeuropa, ci și Asia, Africa. Aceste firme nu sunt legate de o anumită țară. Sigur că o politică atrăgătoare întotdeauna atrage firmele și invesțiile. Dacă situația fiscală e nesigură, se mai schimbă situația”.

Firmele au multe piețe pe care pot activa, eu mă gândesc mai mult la locurile de muncă, la oamenii care și-ar putea peirde sursa de venit dacă în sistemul bancar, în cel al gazelor naturale se produc efecte. Atunci când se iau decizii e bine ca decizia să aibă în vedere și ce se va întâmpla la sfârșitul zilei. Situația de la bursă e un exemplu foarte clar de ce se poate petrece”, a adăugat el.

Președintele Iohannis a vorbit despre impactul negativ al măsurilor economice anunțate de Guvern.

Eu am spus din prima zi că astfel de măsuri au clar un impact negativ în economie deja, prin faptul că nu au fost pregătite. Nu a existat o pregătire, nu a existat transparenţă, nu a existat dialog cu mediul de afaceri şi nu a existat o explicare a necesităţii acestor măsuri şi, în acest fel, este clar că ce are de suferit este locaţia economică România. Deci, atractivitatea pentru investitori creşte sau scade în funcţie de siguranţa mediului economic.

Eu îmi doresc pentru România o atractivitate mare. Pentru economia românească este foarte important să fie o locaţie economică atractivă, să-şi dorească firmele şi străine şi româneşti să-şi dezvolte afacerile în România. Ori dacă de la nivel de guvern apar pe nepusă masă, de azi pe mâine, cu o săptămână înainte de sfârşitul anului, măsuri cu un impact profund în economie, atunci cu siguranţă mulţi investitori vor sta să se gândească dacă este cazul sau nu să continue sau să meargă să dezvolte o afacere în România”, a spus Klaus Iohannis.

Este păcat că încă nu se înţelege la nivel guvernamental acest lucru, pentru că România este o locaţie economică cu un potenţial mare. Asta înseamnă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite pentru români. Dacă punem asta în pericol, înseamnă că suntem pe calea total greşită. Apelul meu a fost spre Guvern şi sper că s-a înţeles aşa, să se reia discuţia cu partenerii, să se refacă analiza şi să se vină cu un pachet de măsuri care sunt explicabile, care au un fundament solid, care pot fi puse în practică fără a periclita economia românească”, a adăugat președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...