China încearcă să ocolească restricțiile SUA și importă masiv echipamente pentru producția de cipuri

Data publicării:
uzina de fabricare a cipurilor în china
Măsurile SUA din ultimii doi ani s-au concentrat în mod explicit pe blocarea accesului Chinei la semiconductori de ultimă generaţie, utilizaţi pentru inteligenţa artificială. Sursa foto: Profimedia Images

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri au crescut semnificativ anul trecut. Producătorii şi-au accelerat investiţiile în încercarea de a ocoli eforturile SUA destinate frânării industriei chineze de semiconductori, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Pe baza datelor vamale oficiale, Bloomberg a calculat că în 2023 importurile chineze de echipamente utilizate pentru a produce cipuri au crescut cu 14%, până la aproape 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare cifră înregistrată de la debutul colectării datelor statistice. Această creştere de două cifre a venit pe fondul unei scăderi de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, o dovadă a importanţei acordate de Guvernul de la Beijing şi industria locală de cipuri pentru ca gigantul asiatic să devină auto-suficient în materie de semiconductori.

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri provenite din Ţările de Jos au explodat anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricţii la export decise de autorităţile de la Haga, care vor limita şi mai mult capacitatea companiilor chineze, precum Semiconductor Manufacturing International Corp., de a obţine cele mai moderne echipamente.

De exemplu, în luna decembrie 2023, importurile chineze de echipamente de litografie din Ţările de Jos au crescut cu aproape 1.000% în ritm anual, până la 1,1 miliarde de dolari, pe măsură ce firmele chineze s-au grăbit să facă achiziţii înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor olandeze, în cursul acestei luni.

Însă, chiar şi înainte ca cele mai noi restricţii să intre în vigoare, grupul olandez ASML Holding NV a anulat livrarea unora dintre cele mai moderne echipamente de litografie către China, la cererea Guvernului american, a dezvăluit anterior Bloomberg. Anularea a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor la export.

Producătorii chinezi de cipuri investesc rapid în construcţia de noi uzine în încercarea de a ocoli restricţiilor la export impuse de SUA şi aliaţii lor. Aceste restricţii fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri şi încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o ameninţare de SUA.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita