IT-iștii sunt nemulțumiți de salariile lor

Data publicării:
stat la birou munca calculator it
FOTO: Shutterstock

Deși câștigă lunar net în medie 6.437 lei, de peste două ori media netă pe economie, IT-iștii au și ei frustările lor. Peste jumătate cred că la concurență ar primi mai mulți bani ca salariu și doar o treime consideră că sunt plătiți în concordanță cu posibilitățile firmei.

stat la birou munca calculator it
FOTO: Shutterstock

Industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă, în condiţiile în care peste 55% dintre angajaţi consideră că ar primi mai mulţi bani pentru acelaşi post în cadrul altor companii concurente şi doar 33,4% cred că sunt remuneraţi corespunzător cu posibilităţile firmei şi mai mult decât ar fi fost plătiţi în alte companii, relevă datele studiului "Barometrul pieţei resurselor umane IT&C - Cum reuşesc companiile din industria IT&C să-şi motiveze angajaţii?".

"Peste o sută de mii de persoane lucrează în prezent în acest sector, avantajele fiscale şi costurile relativ reduse cu forţa de muncă generând o creştere de 75% a numărului de angajaţi în doar şase ani. Cu toate acestea, industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă", spune studiul.

În acest sector, 78,9% dintre angajaţi fac parte din generaţia Millennials (au între 20-34 ani), 19,8% din generaţia X (35-49), în timp de generaţia Baby Boomers (peste 50 de ani) este minoritară în acest domeniu (1,3%). Deşi sunt tineri, angajaţii din industria IT au reuşit să adune o experienţă considerabilă în acest domeniu. Astfel, aproape 40% dintre angajaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani au deja o vechime de 2-4 ani în câmpul muncii, viaţa de angajat începând încă de pe băncile facultăţilor.

Angajaţii generaţiei Millennials petrec între 0 şi 3 ani într-o companie, nevoia de stabilitate nefiind prioritară pentru aceştia. Începând cu vârsta de 40 de ani, angajaţii sunt mai predispuşi să rămână la un loc de muncă pentru mai mult timp.

Conform studiului, realizat de NNC Services, peste 55% dintre angajaţi consideră că ar primi mai mulţi bani pentru acelaşi post în cadrul altor companii concurente. Doar 33,4% consideră că sunt remuneraţi corespunzător cu posibilităţile firmei şi mai mult decât ar fi fost plătiţi în alte companii şi doar 10,4% dintre angajaţi consideră că au o poziţie favorabilă, salariul lor fiind sub posibilităţile companiei, dar mai mare decât ar fi oferit altele.

Deşi există şi alţi factori de natură să influenţeze retenţia angajaţilor în companii, factorul financiar rămâne o variabilă decisivă. 88,1% dintre angajaţi ar fi determinaţi să-ţi schimbe locul de muncă dacă veniturile lunare ar fi mai mari decât cele actuale. Beneficiile salariale nu sunt însă singurele care influenţează satisfacţia IT-iştilor.

Atmosfera de la locul de muncă este, conform rezultatelor, un factor foarte apreciat de angajaţi, la fel ca şi oportunităţile de avansare în carieră, atractivitatea proiectelor în care sunt implicaţi sau relaţia cu managerul direct. Locuri mai puţin importante, dar nu de neglijat, ocupă cultura organizaţională a companiei, beneficiile financiare extra-salariale, programele de training, flexibilitatea programului sau numărul de zile de concediu.

"Nu este o noutate că industria de IT&C se confruntă cu o nevoie acută de resurse şi că retenţia este pe primul loc în strategiile de HR ale acestor companii. Ne-am dorit ca, prin acest studiu, să analizăm şi să arătăm care sunt cele mai eficiente metode prin care companiile din acest domeniu se pot diferenţia în faţa angajaţilor şi potenţialilor angajaţi din România', a declarat Alexandra Coşovanu, Senior Partner, NNC Services.

NNC Services este agenţia de marketing şi comunicare specializată în servicii de employer branding pentru domeniul IT&C care a realizat studiul "Barometrul pieţei resurselor umane IT&C - Cum reuşesc companiile din industria IT&C să-ţi motiveze angajaţii?'.

Cel de-al treilea studiu de piaţă realizat de NNC Services conturează o imagine a resurselor umane din industria IT&C şi analizează percepţiile angajaţilor cu privire la factorii motivaţionali din companiile locale. Studiul are la bază răspunsurile a peste 500 de angajaţi din industria IT&C, specializaţi în diferite tehnologii şi provenind din oraşe cu un număr semnificativ de companii din industria IT&C precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...