Paradoxul creșterii salariilor. Angajații care riscă să primească mai puțini bani, chiar dacă vor câștiga mai mult în acte

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_1965070621-1536x1024
FOTO: Shutterstock

Dacă îți crește salariul cu 140 de lei, primești mai puțini bani decât înainte de majorare. Cum s-a ajuns aici? Logica politicienilor se bate cap în cap cu matematica.

Andreea Bratu, jurnalist Digi24: Mulți români riscă să aibă salarii mai mici în urma măsurilor luate de Guvern. Cum s-a ajuns aici? Pe 1 ianuarie 2022, a intrat în vigoare legea care le interzice angajatorilor să țină lucrătorii mai mult de doi ani pe salariul minim pe economie. Așadar, în 2024 a expirat termenul, deci tuturor angajaților în această situație trebuie să le crească salariul. Atenție! Anul trecut, Guvernul a decis ca 200 de lei din salariul minim pe economie să fie scutiți de anumite impozite. Deci, odată ce salariul acestor angajați va depăși minimul pe economie, ei nu vor mai beneficia de această scutire. Cu alte cuvinte, mai mulți bani la stat, mai puțini bani în mâna angajatului. 

Cum arată calculele. Pornim de la salariul brut pe economie – 3.300 de lei brut. Vedem că în mână angajatul primește în mână 2.079 de lei. Dacă vorbim de o persoană care lucrează deja de doi ani pe acest salariu, atunci patronul este obligat să-i crească leafa. Să spunem că adaugă 10 lei. Ce se întâmplă? Nu mai beneficiază de scutirea de impozit pentru 200 de lei și, deși i-a crescut salariul, va primi de fapt mai puțini bani cu aproximativ 80 de lei, pentru că statul încasează mai mult. 

Cât trebuie patronul să dea în plus pentru ca angajatului să nu-i scadă salariul? 150 de lei la salariul brut, dar toți acești bani se duc la stat. Mai clar, angajatorul este nevoit să dea statului 150 de lei pentru fiecare astfel de lucrător pe lună, ca să nu scadă salariile nete. 

Christian Năsulea, profesor de economie: „Politicienii noștri nu s-au gândit că au dat o lege într-o direcție, după care au dat o lege în direcția opusă. În mod foarte clar, vor fi angajați care vor fi dați afară și nu vor fi reangajați, care vor începe să lucreze iar la negru sau care își vor pierde locurile de muncă. Deci, ne aflăm într-o situație în care statul are eventual ceva de câștigat în urma acestor legi, însă angajații și angajatorii au doar de pierdut sau dureri de cap suplimentare cu care se confruntă la început de an”.

Citește și: Modificări fiscale în 2024 pentru companii și persoane fizice. Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu. Cât vor fi tichetele de masă

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...