Ce fabrici de ciocolată mai are România

Data actualizării: Data publicării:
ciocolata industrie

Am tot vorbit de stimularea excesivă a importurilor și de lipsa de ofertă internă, care ne strică bioritmul. Pe al nostru și al economiei. Și e o situație concretă în care creșterea nivelului de trai și consumul au prins pe picior greșit industria autohtonă. Vânzările de ciocolată din România au ajuns la un nivel record anul trecut şi au depăşit 5 miliarde de lei. Asta după ce sectorul a înregistrat un avans de 20 de procente, comparativ cu 2016, potrivit unui studiu de piaţa KeysFin. Doar că...nu prea mai avem fabrici de ciocolată!

Consumul de ciocolată a urcat semnificativ, din moment ce în România a crescut puterea de cumpărare, dar în acelaşi timp au crescut şi preţurile.

Totuşi, raportat la ţările occidentale, consumul de la noi este încă foarte redus, iar România se află în continuare pe ultimele locuri. Potrivit datelor Eurostat, un român mănâncă, în medie, 2,2 kilograme de ciocolată pe an, în condiţiile în care ungurii mănâncă aproape dublu. Şi să nu mai vorbim de elveţieni, care consumă 11 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, media Uniunii Europene fiind de 10 kilograme.

În România, avem însă un consum alimentat de importuri. Dacă în urmă cu 13 ani, producţia internă acoperea peste 80% din vânzări, în prezent consumul de ciocolată este acoperit în aceeaşi proporţie, însă din import. România mai are în prezent doar câteva fabrici de ciocolată şi dulciuri, care pot fi numărate pe degetele de la o mână. Asta după ce în 2009, fabrica Poiana din Braşov a fost închisă, iar linia de producţie era anunţată să fie transferată în Bulgaria. Au mai rămas două unităţi mari de producţie a ciocolatei, Kandia şi Heidi Chocolat, ambele deţinute de grupul austriac Meinl, cu cifre de afaceri în jurul a o sută de milioane de lei.

România are de asemenea şi o fabrică de ciocolată decorativă, ale cărei produse sunt exportate în toate ţările europene. Este fabrica de la Tigveni, la doar câţiva kilometri de Piteşti, deținută de Marco Polo, reprezentanta locală a cunoscutei companii italiene de produse din ciocolată Dolcerie Veneziane.

Piaţa locală nu se poate mândri cu multe fabrici de ciocolată şi prin urmare, cererea nu poate fi acoperită cu ofertă internă. Piaţa românească reuşeşte să îşi consolideaze profitabilitatea prin mai multe vânzări cu ciocolată de peste hotare. Dacă în 2012, cele 786 de firme producătoare sau distribuitoare de ciocolată raportau un profit de peste 107 milioane de lei, anul trecut estimările arată că acesta a fost de aproape trei ori mai mare, în condiţiile în care numărul companiilor care a activează pe piaţa din România a scăzut la 758.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că e însărcinată din nou cu copilul lui: „Nu...
Pro FM
Speak, adevărul despre momentul când și-a început cariera: „Trăiam cu 10 lei pe zi, dar eram mai fericit...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
Ce vechime îți trebuie pentru 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Cât ajută grupele de muncă
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...