Cum aflați online dacă participați la pensiile private

Data actualizării: Data publicării:
Pensions-Malta-3

Cei care nu știu la ce fond merg banii lor de pensie privată (Pilonul II), pentru că nu și-au ales fondul, pot să afle aceste informații folosindu-se de o aplicație pusă la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pensions-Malta-3

Aplicația respectivă este de fapt o cerere ce se poate completa online, de la orice dispozitiv care e conectat la internet, potrivit Avocatnet.ro. Aceasta poate fi găsită aici. În cererea online, solicitanții trebuie să furnizeze prenumele, numele, codul numeric personal, numărul de telefon, adresa de e-mail, precum și intervalul orar în care pot fi contactați. De asemenea, trebuie bifată căsuța în dreptul căreia scrie „Nu sunt robot”, astfel încât sistemul să știe că cerea este trimisă de o persoană reală.

Denumirea fondului la care sunt alocați cetățenii pentru care se plătesc bani de pensie privată poate fi aflată în cel mult zece zile. După completarea solicitării, petenții urmeazî să fie contactați de societatea la care sunt asigurați. Dacă aceasta nu se întâmplă ei trebuie să revină cu un mesaj electronic la adresa office@asfromania.ro.

ASF a implementat această aplicație după ce a constatat că cea mai mare parte dintre întrebările și solicitările care-i erau adresate de cetățeni cu privire la pensiile private se axau fix pe această necunoscută - unde anume se duc banii celor care au fost repartizați aleatoriu, adică cei care nu și-au ales ei singuri fondul.

„Proiectul, implementat de către specialiștii ASF, vine în întâmpinarea participanților la Pilonul II, ale căror solicitări privind aflarea apartenenței la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petițiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de către ASF. Mai mult, în anul 2015 a fost înregistrată pe acest segment o creștere cu aproape 40% a numărului de petiții față de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate în principal de către participanții alocați prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii. Noua aplicație facilitează eliminarea acestor situații, punând în directă legătură consumatorii și administratorii fondurilor de pensii private care se ocupă de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participanților la sistem”, spunea ASF la lansarea aplicației, într-un comunicat de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta