CORESPONDENȚĂ DIN VIENA. România nu este pe harta gazelor de șist

Data publicării:
gzz

În faţa a peste o mie de economişti şi specialişti în energie, Daniel Yergin, câştigătorul premiului Pulitzer pentru studiile sale în energie, nu vede România printre ţările cu potenţial în exploatarea gazelor de şist.

Polonia este nehotărâtă, Ucraina explorează. Tot în Europa, Marea Britanie avansează pe această temă, Franţa şi Germania nu mai fac niciun pas, iar din punct de vedere geologic, Austria are resurse care promit foarte mult”, spune Daniel Yergin.

(Sursa Foto – Facebook Asociaţia Vira)

Întrebat de reporterul Digi24 de ce nu a menționat și România pe harta energetică a Europei în ceea ce priveşte gazele de şist, acesta a evitat să dea un răspuns clar.

Evitarea unui răspuns clar pe această temă nu este întâmplătoare. Opoziţia românilor în ce priveşte gazele de şist s-ar putea transfera şi faţă de exploatarea altor resurse, iar prioritatea pentru austrieci sunt gazele descoperite în Marea Neagră împreună cu americanii de la Exxon.

Am descoperit gaz în adâncul Mării Negre şi, în anii următori, România va deveni, din importator de energie, exportator de energie”, susține Gerhard Roiss, directorul general executiv al OMV.

Până acum, strategia austriecilor a mers perfect: chiar dacă nu deţin rezerve naturale, au beneficii mai mari decât România doar din producerea şi transportul acestora. Mii de kilometri de oleoducte şi magistrale de gaz ajung în Austria.

Deşi rezervele de gaze ale Austriei sunt de 10 ori mai mici decât ale României, această țară este cel mai important nod energetic european. Ca să vă faceți o idee, aici ajung gazele exportate de Rusia către Europa de Vest.

Rezerva de gaze din Marea Neagră este estimată la 80 de miliarde de metri cubi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri