Acționarii de la fosta bancă Credit Suisse contestă în justiție preluarea băncii de UBS

Data actualizării: Data publicării:
credit suisse
UBS a cumpărat Credit Suisse pentru 3,4 miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

Sute de acţionari individuali de la fosta bancă elveţiană Credit Suisse, inclusiv foşti acţionari ai băncii, au de gând să demareze luni o acţiune în justiţie la un tribunal comercial din Zurich, prin care să conteste operaţiunea de preluare a Credit Suisse de către UBS, informează cotidianul Financial Times, preluat de Agerpres.

Potrivit Financial Times, Asociaţia pentru protecţia investitorilor elveţieni (SASV), care reprezintă interesele investitorilor de retail intenţionează să demareze acţiunea în justiţie în numele a aproximativ 500 de investitori de la Credit Suisse care au suferit pierderi importante în luna martie a acestui an, când Credit Suisse a fost preluată de către UBS.

Preluarea, care a fost orchestrată de către autorităţile elveţiene, le-a refuzat acţionarilor de la ambele bănci dreptul de a se pronunţa prin vot asupra tranzacţiei. Suma de trei miliarde de franci elveţieni (3,4 miliarde de dolari) plătită de UBS pentru Credit Suisse a fost mai mică de jumătate decât valoarea de piaţă a Credit Suisse la ultima şedinţă de tranzacţionare înainte de anunţarea tranzacţiei.

Secretarul general de la SASV, Arik Roschke a sugerat că UBS are tot interesul să ajungă la o înţelegere amiabilă în afara tribunalului. În cazul în care judecătorul va da dreptate reclamanţilor, UBS ar putea fi obligată să îi despăgubească pe toţi acţionarii, ceea ce ar putea să o coste miliarde de dolari, însă dacă ajunge la o înţelegere amiabilă, doar reclamanţii care sunt parte a acestui proces vor fi despăgubiţi.

„UBS a preluat una din cele mai bine capitalizate bănci din Europa la un preţ foarte mic”, susţine Arik Roschke.

Chiar dacă majoritatea reclamanţilor sunt elveţieni, există şi investitori din Marea Britanie, SUA, Germania, Austria, Thailanda şi Dubai. În plus, mulţi dintre reclamanţi sunt foşti angajaţi la Credit Suisse care au dobândit acţiuni la banca la care lucrau în cadrul pachetelor lor de remuneraţie.

„O parte dintre reclamanţi au lucrat la Credit Suisse timp de 30 de ani şi o parte din remuneraţia lor a fost în acţiuni”, a adăugat Roschke. Potrivit acestuia, unii din foşti angajaţi de la Credit Suisse aveau acţiuni care în urmă cu 15 ani valorau peste 80 de franci pe acţiune, dar în cadrul preluării de către UBS au primit doar 0,76 franci pentru fiecare acţiune. „Aceşti oameni au rămas în cadrul companiei şi acum au pierdut totul. Este trist pentru aceşti acţionari că au fost pedepsiţi pentru loialitatea lor”, a mai spus Arik Roschke.

280 de miliarde de dolari: nota de plată pe care Elveția e dispusă să o plătească pentru salvarea Credit Suisse

Aceasta este a doua acţiune colectivă în justiţie demarată de acţionarii de la Credit Suisse împotriva preluării de către UBS, şi în paralel sunt alte acţiuni în justiţie demarate de deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse după ce valoarea obligaţiunilor lor a fost redusă semnificativ în cadrul tranzacţiei.

Credit Suisse și UBS ar putea beneficia de un ajutor de peste 260 miliarde de franci elvețieni (circa 280 de miliarde de dolari) din partea statului și băncii centrale a Elveției.

Valoarea ajutorului reprezintă o treime din produsul intern brut (PIB) al Elveției, informează Reuters. Banca Națională Elvețiană a anunțat duminică preluarea Credit Suisse de către UBS.

„Această preluare a fost posibilă cu sprijinul guvernului federal elvețian, al Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare Elvețiane și al Băncii Naționale Elvețiene”, a precizat banca centrală, într-un comunicat de presă.

UBS a decis să plătească 3 miliarde de franci elvețieni pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valoarea băncii. Acţionarii Credit Suisse vor primi doar 1 acțiune UBS pentru 22,5 de acțiuni Credit Suisse. Totodată, USB va prelua și pierderile de 5,4 miliarde de dolari ale băncii rezultate în urma investițiilor în instrumente financiare derivate care s-au dovedit a fi păbugoase.

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...