Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 2 miliarde de euro în primele şase luni ale anului

Data publicării:
cutie cu eticheta made in romania.
Ilustrație exporturi românești. Foto: GettyImages

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele şase luni ale anului a crescut la 10,659 miliarde de euro, cu 1,977 miliarde de euro mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, exporturile FOB au însumat 36,168 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 46,828 miliarde de euro. Față de primul semestru din 2020, exporturile au crescut cu 26,5%, iar importurile cu 25,6%.

În luna iunie 2021, exporturile FOB au însumat 6,242 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 8,085 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,843 miliarde de euro. Faţă de luna iunie 2020, exporturile din luna iunie 2021 au crescut cu 28,9%, iar importurile cu 31,1%.

În primele şase luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,9% la export şi 36,6% la import) şi alte produse manufacturate (30,4% la export şi 30% la import), potrivit datelor INS, scrie Agerpres.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 a fost de 26,785 miliarde de euro la expedieri şi de 34,404 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74,1% din total exporturi şi 73,5% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 a fost de 9,383 miliarde de euro la exporturi şi de 12,424 miliarde de euro la importuri, reprezentând 25,9% din total exporturi şi 26,5% din total importuri.

Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...