Motorina din România se vinde la cel mai mic preț de la izbucnirea războiului din Ucraina

Data publicării:
motorina
Sursa foto: Profimedia Images

Motorina standard s-a ieftinit și coborât sub pragul de 7 lei pe litru, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.

Cel mai ieftin litru de motorină standard se vindea azi cu 6,98 lei pe litru, la o stație de alimentare din București, în timp ce motorina premium se vindea cu cel puțin 7,34 lei pe litru.

Ultima dată când motorina a avut acest preț a fost în data de 21 februarie 2022, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, arată datele Peco-Online.

Cum e evoluat prețul motorinei în Româna

Motorina a încheiat anul 2021 la un preț mediu de 6 lei pe litru, dar din 2022 prețul a început să crească. În doar șase luni, prețul motorinei a crescut cu peste 50%, atingând valoarea record de 9,24 lei pe litru în iunie 2022.

A urmat introducerea compensării de 50 de bani de către stat, iar pe 1 iulie prețul motorinei era de 8,73. Au urmat mici scăderi, dar și o nouă creștere puternică în toamnă, prețul maxim pe litrul de motorină ajungând la 8,60 lei pe litru.

Pe 1 ianuarie 2023, odată cu suspendarea compensării de 50 de bani pe litru, prețul motorinei a crescut cu 40 de bani față de ultima zi din 2022, ajungând la valorea medie de 7,57 lei pe litru. A urmat o creștere în a doua jumătate a lunii ianuarie, prețul mediu ajungând în jurul valorii de 7,74 de lei pe litru, însă odată cu luna februarie au începute ieftinirile și ele s-au prelungit și în martie.

Partenerii noștri