Standardele de creditare vor rămâne constante în T1 2021. Sondaj BNR

Data publicării:
Bank National Building, Bucharest
Banca Națională a României. Foto: Getty Images

Băncile vor menţine constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an atât în cazul creditelor de consum pentru populaţie, cât şi în cazul creditelor imobiliare, se arată în sondajul din februarie privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei, realizat de Banca Naţională a României.

Sondajul BNR arată că standardele de creditare s-au menţinut preponderent constante în ultimul trimestru al anului 2020, atât în cazul creditelor de consum acordate populaţiei, cât şi în cel al împrumuturilor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, scrie Agerpres.

De asemenea, circa 73% dintre instituţiile de credit au raportat menţinerea neschimbată a standardelor de creditare aferente companiilor nefinanciare.

"Aşteptările privind situaţia economică generală continuă să reprezinte o preocupare pentru instituţiile de credit din România, dar şi din zona euro, cu impact asupra standardelor de creditare, în sensul creşterii restrictivităţii în cazul unei părţi minoritare a băncilor", se spune în studiul citat.

Estimările privind trimestrul I din 2021 indică păstrarea relativ nemodificată a condiţiilor de creditare, conform majorităţii instituţiilor de credit participante la sondaj, pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei. Totodată, marea majoritate a băncilor estimează că standardele de creditare aferente împrumuturilor acordate firmelor se vor menţine constante în T1 2021 (82% dintre instituţiile de credit).

Credite de consum

Studiul mai arată că termenii contractelor de credit s-au menţinut neschimbaţi în ultimul trimestru din anul 2020 în cazul creditelor de consum acordate populaţiei, în timp ce pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri aceştia au consemnat modificări în sensul relaxării spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR (-15,7% procent net). La nivelul companiilor nefinanciare, în opinia băncilor, termenii creditării au rămas în mare parte neschimbaţi în T4 2020.

Modificări în sensul relaxării s-au consemnat în cazul spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR 1M, în timp ce prima solicitată pentru creditele mai riscante şi scadenţă maximă a înregistrat înăspriri.

Credite pentru locuințe

Evoluţia cererii de credite destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri a fost contrastantă în T4 2020. Astfel, 38% dintre bănci au raportat menţinerea relativ constantă a cererii de credite imobiliare, 37% scăderea moderată a acesteia, în timp ce 25% au semnalat creşterea moderată a solicitărilor de credite pentru locuinţe.

Aşteptările pentru primul trimestru al acestui an sunt în unanimitate de păstrare nemodificată a cererii de credite imobiliare. Şi în cazul creditelor de consum evoluţia cererii a fost mixtă, aproape jumătate dintre instituţiile de credit semnalând scăderea moderată a acesteia, în timp ce restul băncilor au raportat fie creşterea moderată (21%), fie menţinerea relativ constantă (28%) a solicitărilor de credit de consum.

Așteptări pentru T1 2021

Pentru primul trimestru al anului 2021 aşteptările sunt în general de păstrare nemodificată a cererii de credite de consum (83%), numai 17% dintre bănci mizând pe o scădere moderată a acesteia. În cazul majorităţii instituţiilor de credit, cererea de credite din partea companiilor nefinanciare s-a menţinut neschimbată în T4 2020.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita