Germania a trecut la „nivelul de alarmă” al planului de urgenţă pentru gazele naturale

Data actualizării: Data publicării:
conductă de gaze naturale
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

Germania a intrat astăzi în faza a doua a planului de urgență pentru gaze naturale, care aduce şi mai aproape ţara de măsura raţionalizării, după scăderea drastică a livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream.

ACTUALIZARE 14.55 Guvernul german a anunțat oficial că a activat cea de-a doua etapă a planului de urgență.

Odată cu activarea celui de-al doilea nivel, Guvernul de la Berlin va furniza o linie de credit de 15 miliarde de euro pentru umplerea depozitelor de gaze. În plus, la va fi lansat un model de licitaţie în această vară pentru a încuraja consumatorii industriali să economisească gaze naturale.

Cel de-al treilea şi ultimul nivel al planului de urgenţă, bazat pe modelul Uniunii Europene, respectiv a „nivelului de urgenţă”, ar permite Berlinului să introducă raţionalizarea consumului de gaze pentru a putea repartiza volumele între particulari, administraţie şi industrie.

„Sper că nu vom ajunge niciodată în această situaţie”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, referindu-se la acest scenariu de coşmar pentru prima economie europeană, unde grupurile industriale, în special puternicul sector al chimiei, consumă cantităţi imense de gaze naturale.


Știrea inițială: Etapa a doua din cele 3 ale planului, cea de alarmă, a fost planificată pentru momentul în care guvernul consideră că există risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionare cu gaze. Teoretic, aceasta permite companiilor de utilități să transfere prețurile ridicate către clienți și, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Dar surse familiarizate cu discuțiile au declarat pentru Reuters că autoritatea germană de reglementare a rețelei de gaze naturale nu va declanșa încă acea clauză.

Ministerul Economiei a refuzat să comenteze subiectul și a anunțat o conferință de presă.

Informațiile vin în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze prin conducta Nord Stream, invocând probleme tehnice. Pentru guvernul german, aceasta este însă o „decizie politică” în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa reprezintă „un atac” care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a spus ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronatului din industrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest „atac economic” a fost „comis în mod deliberat” de președintele rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Am văzut deja acest lucru de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca. Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie” prin creşterea preţurilor, a avertizat Robert Habeck.

De asemenea, șeful Agenției Internaționale pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru situația în care Rusia va opri la iarnă toate exporturile de gaze în regiune.

Fatih Birol a spus că reducerea livrărilor de gaze din ultimele săptămâni, despre care Kremlinul a spus că sunt cauzate de lucrările de mentenanță, ar putea fi de fapt începutul unui proces mai amplu de întrerupere a fluxului de gaze menit să împiedice Europa să își umple rezervele pentru iarnă, ceea ce i-ar oferi Rusiei un avantaj în relația cu statele din regiune.

Europa trebuie să fie pregătită în caz că gazul rusesc este tăiat de tot”, a spus Birol într-un intreviu pentru Financial Times. „Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei”.

Partenerii noștri
Playtech
Ea este Miss în Statele Unite. Ce reacție a avut când a fost criticată că nu duce un stil de viață sănătos
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Nu degeaba se spune că arată perfect. Raluka și-a arătat picioarele impecabile într-o ținută mai scurtă decât...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
VIDEO Un urs a vrut să atace o tigroaică, dar s-a oprit în ultimul moment. Cum a reacționat felina?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Richard Gere, alături de femeia visurilor sale, într-o apariție rară. Actorul nu-și putea lua ochii de la...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...