Directiva pentru extinderea energiei regenerabile în UE, blocată din cauza disputelor privind rolul energiei nucleare

Data actualizării: Data publicării:
centrale energie nucleară
Foto: GettyImages

O directivă importantă privind extinderea energiei regenerabile în Uniunea Europeană a fost amânată din cauza disputelor de ultim moment cu privire la rolul energiei nucleare, ceea ce creşte îngrijorările cu privire la Pactul Verde al blocului comunitar, transmite Bloomberg. România se numără prinre țările care vor să beneficieze de energia nucleară.

Oficialii statelor membre urmau să îşi exprime sprijinul faţă de Directiva privind energia din surse regenerabile, la o reuniune care va avea loc miercuri, ceea ce ar fi deschis calea pentru un vot oficial în cursul următoarei săptămâni. Cu toate acestea, discuţiile cu privire la modul în care energia nucleară poate ajuta industriile să îşi îndeplinească obiectivele climatice, în special în Franţa, au făcut ca această directivă să fie scoasă de pe agenda reuniunii, scrie Agerpres, preluând Bloomberg.

Întârzierea este o nouă lovitură pentru Pactul Verde al blocului comunitar, în condiţiile în care diferite elemente sunt puse sub semnul întrebării din cauza agendei politice interne. Franţa, care se bazează pe energie nucleară pentru cea mai mare parte a producţiei de electricitate, militează pentru un rol mai mare al acestei tehnologii în tranziţia energetică.

Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al UE ar urma să ajungă la 42,5% până la finele deceniului. O nouă dată la care ar urma să aibă votul formal cu privire la această directivă nu a fost fixată încă de Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară. Acest acord permite ţărilor membre să îşi reducă obiectivele privind hidrogenul verde pentru industrie dacă utilizează în principal energie nucleară, mai degrabă decât combustibili fosili, pentru a produce restul hidrogenului lor şi a menţine obiectivele regenerabile în vigoare.

Însă Franţa, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria şi România au semnalat toate că nu vor sprijini acel acord, susţine o sursă citată de Bloomberg. Iar Markus Pieper, europarlamentarul responsabil pentru negocierea acordului, a admis anterior că doar Suedia ar fi în măsură să profite de această soluţie.

De asemenea, o altă componentă a Pactului Verde, iniţiativa ReFuelEU Aviation, privind utilizarea combustibililor sustenabili în aviaţie, a fost scoasă şi ea de pe agenda reuniunii de miercuri, susţin sursele.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita