Guvernul suprataxează profitul companiilor din energie. Acestea vor plăti de anul viitor o „contribuție de solidaritate”

Data actualizării: Data publicării:
Oil extraction in Lakie, Poland - 25 Dec 2021
Foto: Profimedia

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, înaintea ședinței de guvern, că Executivul va adopta o Ordonanța de Urgență prin care va supraimpozita profitul companiilor din energie. Acestea vor plăti de anul viitor o contribuție de solidaritate în valoare de 60% pe profiturile care în 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile din perioada 2018-2021.

„Tot astăzi vom adopta o decizie care priveşte implementarea Regulamentului 1.854 privind supraimpozitarea profitului la companiile din domeniul energiei”, a menţionat Ciucă. 

Potrivit economica.net, noua taxă de solidaritate se va aplica asupra diferenței de profit din acest an și următorul și profitul mediu al anilor 2018-2021 pentru toate companiile din sectorul petrolului, gazelor și rafinării, dacă profitul din anii 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei 2018-2021.

Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

OUG transpune un regulament european prin care această suprataxă pe diferența de profit ar urma să se aplice la nivelul UE.

Impozitul se va plăti la 25 iunie, iar banii vor fi virați într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe, denumit “Contribuție de solidaritate”.

OUG prevede că banii strânși de guvern din suprataxă vor putea fi întorși în industrie sub formă de investiții în energia din surse regenerabile, în eficiența energetică sau în alte tehnologii de decarbonizare.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze critică măsura

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) arată că sectorul de petrol şi gaze este deja supraimpozitat, iar sectorul de producţie şi trading de electricitate în România este suprataxat, astfel că noul proiect de suprataxare a sectorului de petrol şi gaze pune în pericol viitoarele investiţii pentru securitatea energetică a Romaniei.

„Sectorul de petrol şi gaze este deja supraimpozitat: rata medie de taxare a veniturilor din gaze naturale este de peste 60% (impozit de 80% pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore). Sectorul de producţie şi trading de electricitate în România este suprataxat: Contribuţie la fondul de tranziţie energetică datorat de producătorii de electricitate: 100% din veniturile înregistrate peste 450 de lei/MWh; Contribuţia la fondul de tranziţie energetică datorat pentru activităţi de trading de gaze şi electricitate: 100% din veniturile care depăşesc costul de achiziţie la care se adaugă 2% (marja de profit). Rata efectivă de impozitare a producţiei de gaze naturale în România este de peste 3 ori mai mare decât media europeană încă din 2018”, arată Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.

FPPG atrage atenţia opiniei publice că proiectul de Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 (referitoare la o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie) nu este de natură să rezolve criza energiei ci, dimpotrivă, va genera numeroase dezavantaje în rândul operatorilor din domeniul petrol şi gaze prin diminuarea considerabilă a bugetelor de investiţii.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"