Ministerul Energiei: Canada intenţionează să finanţeze cu 3 miliarde de dolari canadieni noile reactoare nucleare de la Cernavodă

Data actualizării: Data publicării:
centrala nucleara de la cernavoda
România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Foto: Profimedia

Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă, informează Ministerul Energiei.

„Astăzi la Ottawa, Sebastian Burduja, ministrul român al energiei, şi Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei şi resurselor naturale, au făcut anunţul potrivit căruia Canada poate să susţină cu până la 3 miliarde de dolari finanţarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă şi respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului. România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Acestea vor aduce o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se menţionează în comunicatul instituţiei transmis marţi Agerpres.

Totodată, dezvoltarea celor două unităţi nucleare va crea oportunităţi economice semnificative, atât pentru România, cât şi pentru Canada.

Potrivit sursei citate, construcţia celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawaţi în banda sistemului energetic din România, cu potenţial de export în ţările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecţia pe cărbune şi să-i permită să-şi atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.

Proiectul este esenţial pentru consolidarea securităţii energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia şi va consolida potenţialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din Romania şi ţărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră şi la un preţ corect, se precizează în comunicat.

„Relaţiile de colaborare dintre ţările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii '70, când Romania a luat o decizie istorică şi înţeleaptă de a fi singura ţară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică şi singura ţară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Aşa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu. Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă şi pe termen lung între ţările noastre în domeniul nuclear. De asemenea, subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unităţi care utilizează tehnologia CANDU şi angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate naţională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanţarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaştere a relaţiei bilaterale excepţionale şi a importanţei strategice a acestei investiţii, susţinută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul român al energiei.

La rândul său, Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei şi resurselor naturale a transmis că proiectul pentru noile unităţi 3 şi 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-şi valorifica „expertiza nucleară puternică”.

„Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea şi finanţarea Unităţilor 1 şi 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unităţi 3 şi 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-şi valorifica expertiza nucleară puternică şi de a lucra cu aliaţii noştri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluţii energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european”, a subliniat Jonathan Wilkinson.

Canada şi România fac paşi activi pentru a-şi decarboniza sistemele energetice şi sunt ambele angajate să atingă emisii nete zero până în 2050. În acest context, energia nucleară are un rol important de jucat în îndeplinirea acestui obiectiv.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
magazine arse si drumuri blocate in noua caledonie
Situație scăpată de sub control în Noua Caledonie, care arată ca după război. Macron a convocat iar Consiliul...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...