BNR: Creșterile salariale pun presiune pe cursul euro-leu

Data publicării:
BNR

Implementarea, chiar și parțială, a măsurilor fiscale și salariale inițiate în perioada recentă pe plan legislativ va conduce la o supraîncălzire a economiei, cu efecte nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului, spune conducerea BNR.

BNR

Eventuala implementare, chiar și parțială, a măsurilor de creșteri salariale decise recent de Parlament va conduce la o supraîncălzire a economiei, iar efectele adverse s-ar putea resimți/intensifica pe termen mediu și lung, mai ales dacă se continuă practica amânării investițiilor publice, au apreciat, la ultima ședință de politică monetară, membrii Consiliului de Administrare al Băncii Naționale a României. Banca a dat publicității vineri minuta discuțiilor purtate în data de 4 noiembrie, informează Agerpres.

Potrivit reprezentanților BNR, în eventualitatea aplicării măsurilor menționate, sunt posibile ”repercusiuni nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului”.

Într-un limbaj nu foarte inteligibil pentru publicul larg, oficiali BNR și-au declarat preocuparea că economia va fi în continuare susținută de consum. "Unii membri ai Consiliului s-au arătat preocupați de perspectiva ca rolul de motor al creșterii economice să fie deținut pe mai departe de consumul privat, impulsionat prioritar de măsurile fiscale și de majorările diferitelor categorii de venituri ale populației. Alți membri au remarcat că se anticipează, totuși, o creștere în termeni relativi a contribuției investițiilor la dinamica PIB, inclusiv pe fondul condițiilor financiare favorabile și al marjelor crescute de profit ale firmelor, condiționată însă de ritmul absorbției fondurilor europene și de cel al realizării investițiilor public", se precizează în documentul citat.

BNR este îngrijorată de ”incertitudinile privind redresarea economică a zonei euro, alimentate în principal de anemia economiilor emergente majore, de problemele din sectorul bancar european, dar și de incertitudinile izvorâte din rezultatul referendumului din Marea Britanie”, potrivit minutei menționate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Condiţiile pentru prescripția achizitivă. Bunurile care nu se pot dobândi prin uzucapiune
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Pro FM
Anca Țurcașiu, declarații neașteptate despre căsătoria cu iubitul ei: „Trăim clipa!” Cei doi se cunosc de mai...
Film Now
Primele imagini din „Avatar: Fire and Ash”, dezvăluite la CinemaCon 2025: oameni de cenuşă, bărci aeriene...
Adevarul
Obiceiuri zilnice pe care europenii le respectă și de care americanii n-au auzit
Newsweek
Tăierea pensiilor speciale, praf în ochi. Propunerea guvernului îi lasă cu pensii de 38.000 lei
Digi FM
Acuzat de viol, Russell Brand, fostul soţ al lui Katy Perry, susţine că nu a fost „niciodată un violator”
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Brigitte Bardot, confesiuni la 90 de ani: „Am un temperament de foc, e greu să fiu doborâtă”. Cum arată o zi...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...