Polonia vinde obligațiuni pe piețele internaționale ca să-și acopere nevoile de finanțare. Urmează a doua rundă

Data publicării:
clădirea ministerului de finanțe din polonia, varșovia
Potrivit proiectului de buget, anul viitor vânzările de obligaţiuni ale Poloniei ar urma să crească cu 160%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Polonia va organiza în această săptămână o a doua rundă de vânzare de obligaţiuni pe pieţele internaţionale. Polonezii trebuie să-și acopere nevoile de finanţare şi profită de fereastra de oportunitate pentru emitenţii de pe pieţele emergente, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Ministerul de Finanţe de la Varşovia a confirmat miercuri că a mandatat băncile BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG, Banco Santander SA şi Societe Generale SA să aranjeze o emisiune de eurobonduri.

Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Polonia oferă eurobonduri cu maturitatea la şapte ani, la un randament de aproximativ 90 de puncte de bază peste indicatorul de referinţă (mid swap).

Anunţul referitor la vânzarea de eurobonduri vine la câteva zile după ce autorităţile de la Varşovia au vândut obligaţiuni denominate în yeni japonezi, în condiţiile în care ţara are o dependenţă crescută de obligaţiunile în valută pentru a finanţa promisiunile de cheltuieli făcute în campania electorală de dinaintea alegerilor din octombrie precum şi noi cheltuieli cu înarmarea, în contextul războiului din Ucraina. Potrivit proiectului de buget, anul viitor vânzările de obligaţiuni ale Poloniei ar urma să crească cu 160%.

În ultimele săptămâni, debitorii de pe pieţele emergente s-au înghesuit pe pieţele mondiale de obligaţiuni, profitând de relaxarea condiţiilor de finanţare pe fondul semnalelor că Rezerva Federală americană ar putea fi aproape de momentul în care va pune punct majorărilor agresive ale dobânzilor. Aceasta, combinată cu o reducere a ritmului de crearea de noi locuri de muncă în cea mai mare economie a lumii, a dus la diminuarea randamentelor pentru obligaţiunile americane, astfel că mai multe vânzări de obligaţiuni care fuseseră anterior suspendate au putut să fie relansate pe piaţă.

Partenerii noștri