România la bilanț. Ați fi ales salarii mărite, dacă vin la pachet cu prețuri și dobânzi mai mari?

Data actualizării: Data publicării:
IMPRUMUTURI PINA LA SALARIU

Cum se mai descurcă statul cu banii? Bugetul e în continuare pe minus. Aflați cifrele dintr-un nou episod „România la Bilanţ”.

În mod normal, suntem obişnuiţi să numărăm pierderile după prima jumătate a anului, când apare şi prima rectificare bugetară, dar acum, în 2018, cheltuielile au accelerat puternic în faţa veniturilor. Aproape 8% din PIB în doar trei luni. Adică aproape 71 de miliarde de lei, 13 miliarde în plus faţă de anul trecut. Acesta este costul a ceea ce Guvernul numeşte bunăstare în acord cu programul de guvernare.

Ce aţi fi ales între salariile mărite şi efectele imediate ale acestora? Adică inflaţie şi dobânzi mai mari. Dacă întrebăm la Ministerul Finanţelor, aflăm că ei au aceste date sub control, nu e aşa grav că au crescut costurile cu salariile cu 18%. Asta susţin oficialii. Dar dumneavoastră mai aveţi datele sub control când ratele pentru creditele în lei cresc constant din cauza ROBOR? Aţi calculat cât vă costă utilităţile acum, faţă de vara anului trecut?

Au crescut salariile atât de mult încât să acopere scumpirea traiului de zi cu zi? Ştiţi unde se mai vede faptul că viaţa e mai scumpă? În încasările din TVA ale statului. Sunt ceva peste 13 miliarde de lei acolo, evident mai mult ca anul trecut, circa 280 de milioane de lei în plus, sume crescute mai mult din inflaţie decât din consum. Pentru că, dacă ne uităm peste ce zice statistica, consumul frânează. Nu mai creşte în ritmul anului 2017 pentru că oamenii ţin mai mult de bani când văd în primul rând în ce direcţie merg ratele.

Singura creştere notabilă pe consum e în dreptul alimentelor. La polul opus - carburanţii. Vedem tot mai multe maşini pe străzi, dar consumul de carburanţi scade. E drept, s-au scumpit şi aceştia. Statistica spune că preţurile sunt cu peste 2% mai mari în cazul lor şi politicienii ne spun că de vină e mediul extern. Da, s-a scumpit barilul de petrol. Dar să nu uităm că anul trecut, aceiaşi politicieni reintroduceau supraacciza. Că nu s-a văzut imediat în preţ se datorează tocmai faptului că petrolul a fost ieftin. Acum s-a scumpit și adunăm şi creşterea barilului, şi supraacciza la pompă.

Nimic în economie nu funcţionează independent. Avem o succesiune de cauze şi efecte şi, în final, ne ajunge nota de plată. Acela este momentul în care vedem dacă plătim ce am consumat noi sau achităm şi nesăbuinţa altora. 80 la sută dintre salariaţii din România au avut fie salariul mărit, fie la acelaşi nivel cu 2017. Şi unii, şi alţii, şi cei care iau acum mai puţin bani, plătesc mai mult pentru facturi, au rate mai mari, dau mai mulţi bani pentru mâncare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta