Video România în Schengen. Prima cursă aeriană fără controlul la frontieră în București a fost din Austria. „Este ușor ironic”

Data actualizării: Data publicării:
Flux de calatori pe Aeroportul International Henri Coanda, in Otopeni, 31 martie 2024.
După mai bine de un deceniu de când a întrunit toate condițiile tehnice, România a intrat cu granițele aeriene și maritime în spațiul Schengen. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După mai bine de un deceniu de când a întrunit toate condițiile tehnice, România a intrat cu granițele aeriene și maritime în spațiul Schengen. De la miezul nopții, călătoriile cu avionul între statele membre ale spațiului de liberă circulație sunt mai rapide, fără controlul documentelor. La fel și transportul de marfă aerian sau maritim. Asta înseamnă cam o treime din totalul mărfurilor care tranzitează România. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen a fost de la Viena, lucru „ușor ironic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi, Valentin Iordache.

Dan Mușat călătorește frecvent în Europa și nu numai. A fost printre primii români care au sosit din țară exact la miezul nopții.

Dan Mușat, pasager: „Este un sentiment deosebit, mi-am scos pașaportul degeaba. E un sentiment foarte bun să te simți cetățean european. Din Viena vin acum, dar am venit din New York de fapt”.

Peste 130 de pasageri ai cursei din capitala care ne-a blocat aderarea completă au fost, culmea, primii beneficiari ai statutului de stat membru Air Schengen.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi, Valentin Iordache, a declarat că este „uşor ironic” acest lucru, făcând referire la cursa Austrian Airlines de la Viena, aluzie la faptul că Austria este ţara care se opune admiterii complete a României în Schengen.

„Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat Valentin Iordache, conform News.ro.

După ce verificarea actelor a devenit istorie, acum echipele de la frontieră vor patrula aeroportul și pot face verificări aleatorii, în special în cazul călătorilor cu minori, care au regim special.

Regulile noi sunt valabile pe toate cele 16 aeroporturi internaționale din România.

Controalele la frontierele rutiere spre Schengen ale României rămân în continuare în vigoare, o problemă uriașă în perioadele de vacanță ori de sărbători. Dar și o pierdere masivă din punct de vedere al transportului de marfă. Săptămâna viitoare, ministrul român de Interne călătorește la Viena, unde va discuta cu omologul său inclusiv despre integrarea deplină. Guvernanții de la București speră să obțină un termen clar pentru aderarea terestră până la final de an.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri