Virgil Popescu: 4-5 echipe lucrează pentru a produce ventilatoare în România; în câteva săptămâni ar putea începe producția

Data publicării:
Miniistrul Energiei, VIrgil Popescu, susține o declarație de presă la Guvern
Miniistrul Energiei, VIrgil Popescu Foto: gov.ro

Ministrul economiei, Virgil Popescu, consideră că România a făcut o greșeală strategică atunci când nu s-a asigurat să aibă măcar un producător intern de echipamente medicale, dar în prezent patru-cinci echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare în România, iar în câteva săptămâni ar putea începe producţia.

„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

Astfel, Dacia-Renault, împreună cu Ford şi cu mai multe companii „din orizontala industriei auto”, lucrează pentru a produce un ventilator mecanic, a spus ministrul.

Mai există şi un alt grup, la Academia Tehnică Militară, care lucrează - „şi lucrează foarte bine”, iar ministrul se declară „la fel de optimist” că vom produce un ventilator de concepţie românească. „Dacia încearcă să producă un ventilator cu ajutorul unui producător de ventilatoare. Academia Tehnică Militară va produce, dacă va reuşi şi sper să reuşească, un ventilator care este producţie românească”, a declarat ministrul economiei. Ventilatorul nu a fost încă omologat, este produs ca prim echipament şi în continuare se lucrează la îmbunătăţirea lui la grupul de la Timişoara, tot împreună cu o parte din industria auto, a detaliat ministrul.

Mai este la Târgu Mureş un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial. E în procedura de omologare şi trebuie să-i facă alte ajustări pentru a putea fi omologat în final.

„Mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator, un ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de comprimat oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav", a precizat Popescu.

El a spus că este în fiecare zi în contact cu toţi cei care încearcă să facă ventilatoare.

Întrebat cine ar avea cele mai mari șanse să-l producă, ministrul a spus că „nu este uşor, pentru că vorbim de viaţa unui om şi vrem să fim siguri. De aceea şi cei din armată care omologhează vor să fie absolut siguri că acest ventilator produs va ajuta la salvarea vieţii şi va fi omologat. Sunt medici ATI-işti care lucrează cu fiecare echipă, medici buni care le spun şi le împărtăşesc din problemele cu care se confruntă un medic ATI-ist în momentul în care are un ventilator la dispoziţie. Nu vreau să dau pronosticuri. Eu sunt convins că vom avea cât de curând un ventilator concepţie românească în România, după care va trebui să ne gândim foarte serios şi să avem şi o producţie românească de ventilatoare”, a arătat ministrul economiei.

Rugat să facă o estimare de timp până când un astfel de ventilator va fi gata, el a spus că cel mai probabil „este vorba de săptămâni”.

Biocide. Producătorii de alcool, derogare pentru alcool etilic denaturat

Pe de altă parte, ministrul a spus că Antibiotice Iași a depus la Institutul Cantacuzino o solicitare de omologare a două tipuri de biocid, unul destinat persoanelor fizice, iar celălalt pentru spitale.

Joi, în ședința de guvern, a fost aprobată o ordonanță pentru modificări la Codul fiscal, astfel încât alcoolul etilic să poată fi denaturat și scutit de accizare. Alcoolul etilic denaturat este materia primă pentru alcoolul sanitar și pentru biocide. În condițiile în care Farmec, Antibiotice Iași, dar și OMV Petrom și alți producători mai mici și-au exprimat intenția de a produce biocide, vom avea stocuri suficiente, a dat asigurări ministrul Virgil Popescu.

Măștile de protecție, suficiente după mijlocul lui aprilie

În ceea ce privește măștile de protecție, în data de 15 va începe producția internă într-un ritm foarte mare. Sunt pe drum echipamentele din China pentru cei care vor produce la Maramureș, acolo unde se va ajunge la 500.000 de măști pe zi începând cu 15 aprilie, a spus Virgil Popescu.

De asemenea, la Romarm, vineri se încarcă cele trei linii tehnologice care vor produce tot 500.000 de măști chirurgicale pe zi.

În data de 19 aprilie, Romarm va încărca și mașina pentru măștile pentru spital, de tip FPP2, și tot cam atunci se va începe producția acelorași măști și la Maramureș.

„Eu cred că în a doua parte a lunii aprilie vom avea un milion de măști chirurgicale zilnice și 300.000 de măști FPP2, dar în paralel sunt și alți producători care au comandat deja utilaje pentru producerea acestui tip de măști, așa încât la sfârșitul lunii aprilie se va ajunge la peste 1.300.000 - 1.400.000 de măști chirurgicale pe zi”, a anunțat ministrul economiei.

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Fostul soț al lui Gwen Stefani și-a făcut o iubită care pare geamănă artistei. Xhoana X, pozată în costum de...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...