Aplauze, ironii și insulte - reacțiile internaționale la numirea lui Liz Truss în funcția de premier al guvernului britanic

Data actualizării: Data publicării:
Liz Truss la Downing Street Nr. 10
Liz Truss a devenit, din 6 septembrie, noua lideră a guvernului Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Liderii lumii au trimis deja mesaje de felicitări pentru noua șefă a guvernului britanic, însă pe lângă aplauze, Liz Truss a primit și mesaje ceva mai răutăcioase în presa internațională, scrie BBC.

Primul lider care a felicitat-o public pe Truss a fost cancelarul german, Olaf Scholz.

„În aceste vremuri tulburi, Londra și Berlinul vor continua să coopereze ca parteneri și ca prieteni”, a spus cancelarul german într-un mesaj în limba engleză.

Ursula von der Leyen a reacționat și ea cu un mesaj de felicitări dar referindu-se și la situația complicată a protocolului nord-irlandez, o temă pe care Regatul și UE au dispute frecvente.

„Sunt nerăbdătoare să avem o relație constructivă, cu respectarea deplină a acordurilor noastre”, a spus Von der Leyen.

Primii care au reacționat negativ au fost, bineînțeles, propagandiștii din presa rusească, grăbiți să mențină linia agresivă a dictatorului rus față de țările occidentale.

„A plecat să se întâlnească cu Regina. Desigur, dacă Regina o va recunoaște”, a descris prezentatorul rus Ivan Trușkin momentul în care Liz Truss a fost numită oficial în funcție de Regina Elisabeta a II-a.

Diplomația rusă a criticat-o din nou pe Truss spunând că „Londra, de multă vreme, încearcă activ să compenseze pierderea de identitate și de influență în UE prin luarea de măsuri drastice pe scena internațională”, a spus Lavrov.

În China, ministerul de externe a transmis că speră că UK se va alătura „dezvoltării relațiilor bilaterale pe bază de respect mutual și cooperare în care ambele părți câștigă”.

Propaganda chineză a adoptat, însă, o poziție mai dură – în gazeta Partidului Comunist, unul dintre comentatorii afiliați a scris că „Truss, va fi cel mai probabil unul dintre cei mai mediocri prim-miniștri”.

Truss a fost criticată aspru, însă, și în presa irlandeză – în The Irish Times, Fintan O’Toole scrie că Liz Truss „O să-l facă pe Boris Johnson să pară un geniu politic, pe Theresa May o doamnă foarte empatică și pe David Cameron un monument de sinceritate”.

Totuși, premierul irlandez a felicitat-o pe Truss și și-a anunțat deschiderea de a lucra cu noua lideră de la Downing Street Nr. 10.

În Franța, între timp, presa a numit-o pe Truss nu „Doamna de Fier”, un titlu rezervat lui Margaret Thatcher, ci „Morișca de Fier”, o aluzie la felul în care actuala șefă a guvernului de la Londra a pendulat pe tema Brexit, fiind, inițial, o adversară a ieșirii din UE, însă trecând în cealaltă tabără atunci când a devenit convenabil din punct de vedere politic să o facă.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că i-a transmis lui Truss felicitările sale, adăugând și că i-a spus că „suntem pregătiți să lucrăm ca aliați și ca prieteni”, o aluzie la faptul că Truss spunea, săptămânile trecute, că nu știe dacă Macron este „prieten sau dușman”.

„Regatul Unit este o țară grozavă care, la fel ca noi, este angajată să apere democrația, de partea Ucrainei, și are nevoie să-și accentueze suveranitatea energetică și să câștige lupte contra schimbărilor climatice”, a spus președintele francez.

Preșdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, de asemenea, cuvinte calde pentru Truss:

„Aici, în Ucraina, o cunoaștem bine, ea a fost mereu de partea luminoasă a politicii europene. Cred că împreună vom putea să ne protejăm mai bine țările și să oprim eforturile distructive rusești”, spus președintele Zelenski.

Citiți și: Liz Truss își numește cei mai apropiați aliați în funcții-cheie în noul cabinet. Premieră în componența guvernului britanic

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...