Autorul masacrului din El Paso a fost condamnat de 90 de ori la închisoare pe viață

Data publicării:
Patrick Crusius la proces
Foto: Profimedia Images

Atacatorul care a comis masacrul din El Paso, Texas, în 2019, a fost condamnat, vineri, și a primit 90 de pedepse consecutive cu închisoare pe viață. Patrick Crusius, de 24 de ani, adept al supremației albilor, a ucis 23 de oameni într-un supermarket popular în rândul populației hispanice.

Crusius a pledat vinovat în februarie pentru cele 90 de capete de acuzare împotriva lui, printre care „infracţiuni motivate de ură care au dus la moarte”. Asumarea vinovăției l-a scutit pe criminal de pedeapsa cu moartea în procesul la nivel federal, însă el va fi judecat și de justiția locală din statul Texas, unde ar putea să primească pedeapsa cu moartea.

„Nimeni în această ţară nu ar trebui să trăiască cu frica de violenţă motivată de ură şi de a fi vizat din cauza aspectului sau apartenenţei sale la o comunitate”, a subliniat procurorul general al SUA, Merrick Garland, într-un comunicat.

„Cele 90 de condamnări pe viaţă consecutive anunţate astăzi garantează că Patrick Crusius îşi va petrece restul vieţii în închisoare pentru măcelul său rasist din El Paso”, a adăugat el.

„Acest masacru este unul dintre actele cele mai dispreţuitoare cauzate de violenţa legată de supremaţia rasei albe din epoca noastră modernă”, a spus procuroarea generală adjuncăt pentru drepturile civile, Kristen Clarke.

La începutul lui august 2019, Patrick Crusius a publicat un manifest care conţinea tezele supremaţiei rasei albe. El spunea atunci că „Texas a fost invadat de hispanici” şi l-a lăudat pe autorul masacrului din moscheile din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi.

Apoi a condus aproximativ zece ore din suburbiile Dallasului, unde locuia, până în El Paso, un oraş cu majoritate hispanică, unde a deschis focul cu o puşcă semiautomată într-un hipermarket Walmart.

La sosirea poliţiştilor, a coborât dintr-o maşină, cu mâinile în aer, spunând: „Eu sunt trăgătorul”. În timpul detenţiei, el a recunoscut că a vrut să „atace mexicani”.

Crusius a omorât 23 de oameni, printre care opt mexicani şi americani de origine hispanică. El a şocat profund Statele Unite şi a deschis o dezbatere cu privire la responsabilitatea pentru delirul anti-imigranţi al lui Donald Trump.

Masacrul de la El Paso rămâne unul dintre cele mai mortale atacuri armate din istoria Statelor Unite, frecvent îndoliate de incidente armate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri