„Avem și noi ce să confiscăm ca răspuns”. Rusia amenință Uniunea Europeană să nu folosească activele rusești înghețate pentru Ucraina

Data publicării:
Serghei Lavrov.
Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Rusia a amenințat, joi, că va răspunde într-un mod similar dacă Uniunea Europeană va merge înainte cu planul de a confisca activele rusești înghețate pentru a le folosi la reconstrucția Ucrainei.

UE îşi propune să folosească veniturile generate din fonduri îngheţate de aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale Ruse - pentru a face presiuni asupra Rusiei să retragă forţele armate pe care le-a trimis în Ucraina -, putând colecta, în cele din urmă, aproximativ 16 miliarde de dolari.

„Avem şi noi suficiente active care sunt îngheţate aici, în conturi de tip C”, a declarat ministrul de finanţe rus, Anton Siluanov, într-un interviu la canalul TV Rossia 24. „Cifrele nu sunt mici, veniturile din utilizarea acestor fonduri sunt substanţiale şi, cu siguranţă, pot, de asemenea, fi folosite dacă o decizie este luată de partenerii noştri neprietenoşi”, a spus el.

Procurori din Germania au declarat, miercuri, că solicită confiscarea a peste 720 de milioane de euro din contul bancar din Frankfurt al unei instituţii financiare ruse.

O sursă familiarizată cu problema a declarat pentru Reuters că instituţia este Depozitul Naţional de Reglementări (NSD), agentul de plăţi naţional deţinut de Bursa din Moscova, care joacă un rol important în sistemul financiar al Rusiei ca intermediar cheie pe pieţele internaţionale.

Într-o conferinţă de presă la Tunis, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe liderii germani „o bandă de hoţi” după ce a fost întrebat despre planurile Germaniei, şi a spus că ei au luat lecţii de la Washington, potrivit Reuters.

„Sunt hoţi, am înţeles demult asta. Au fost hoţi în sensul acesta, ştiţi, politic, în sensul de a refuza înţelegerile, în sensul de a încerca să înşele pe cineva. Dar acum sunt hoţi în sens literal”, a precizat reprezentantul regimului criminal de la Kremlin, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS. În plus, Lavrov a mai susținut că Statele Unite, în „contacte închise, le explică europenilor cum să schimbe legile pentru a lua şi fura bunurile ruseşti”.

„Cum ei au venit cu această idee de a găsi nişte modalităţi legale de a confisca bunurile ruseşti sau, după cum am înţeles, ca un prim pas, confisca profiturile pe care le primesc din aceste active şi de a le trimite către Ucraina".

„Europenii încă mai păstrează unele semne de respect pentru propriile legi, aşa că întârzie să ia aceste decizii. Dar, conform datelor noastre, americanii, în contacte închise, le explică cum să schimbe aceste legi pentru a lua totul şi în final să fure”, a spus el.

„Ei bine, să vedem. Astăzi, ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, după părerea mea, a comentat un subiect similar şi a spus că, dacă o astfel de confiscare are loc fizic, avem şi noi ce să confiscăm ca răspuns”, a adăugat Lavrov.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri