„Blocarea lui Donald Trump de pe rețelele sociale a fost o decizie corectă”, spune comisarul UE pentru digitalizare

Data publicării:
Donald Trump stă cu mâinile încrucișate în Biroul Oval
Fostul președinte al SUA Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Rețelele sociale precum Facebook și Twitter au acționat corect când l-au blocat pe fostul președinte american Donald Trump de pe platformele lor, este de părere Margrethe Vestager, vicepreședinta comisiei europene care se ocupă de domeniul digitalizării în blocul european.

Vestager a adăugat că o măsură similară ar fi fost luată și de instituțiile Uniunii Europene dacă Actul pentru Servicii Digitale propus de Comisie ar fi fost în vigoare. Comentariile lui Vestager vin în contradicție cu părerile expuse de lideri ai statelor membre, printre care și Angela Merkel, care au criticat decizia luată de rețelele sociale.

„Nu pot să spun că aș fi făcut altfel dacă eram în locul lor”, a declarat Vestager pentru Politico, întrebată fiind dacă este de acord cu decizia luată de Facebook, Google și Twitter de a îi bloca accesul lui Donald Trump la platformele sociale.

„Dacă am fi avut în vigoare Actul pentru Servicii Digitale, nu s-ar fi ajuns atât de departe. Ar fi existat o interacțiune cu utilizatorul până în punctul în care ar fi fost luată o decizie. Vrem să transparentizăm aceste decizii și procesul de decizie. Dacă platformele vor să te blocheze, atunci trebuie să te și notifice și să explice cum au luat decizia”.

Vestager ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de Era Digitală și conduce eforturile Comisiei Europene de a responsabiliza firmele Big Tech în ce privește conținutul online de pe platformele lor.

Președinta Comisiei a anunțat anterior două pachete de legi menite să reglementeze spațiul online pentru a bloca ascensiunea fenomenului fake news și a instigărilor de tipul celor făcute de fostul președinte al Statelor Unite.

Posibilă colaborare SUA-UE în domeniul reglementării conținutului online

Vestager se numără printre susținătorii unui parteneriat între Washington și Bruxelles în vederea reglementării Big Tech și a noilor forme de tehnologie, precum inteligența artificială și calculul cuantic.

Ea spune că legislatorii americani, printre care și unii care au luat în râs eforturile anterioare ale europenilor de a pune stop exceselor companiilor Big Tech, au început să fie de acord cu perspective europeană conform căreia o reglementare mai comprehensivă și un control legislativ sunt necesare pentru companiile care au devenit dominante în economia digitală.

Inclusiv Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a vorbit la Forumul Economic de la Davos, despre necesitatea reglementării companiilor Big Tech și a rețelelor sociale, în contextul atacurilor la democrație, a răspândirii puternice a fake news-urilor, teoriilor conspirației și apelurilor la violență din ultima vreme.

Șefa Comisiei Europene a adăugat că își dorește reglementarea mediului online în parteneriat cu Statele Unite și administrația Biden pentru a putea crea o legislație în acord cu valorile europene și trans-atlantice:

„Trebuie să existe un cadrul legal pentru astfel de decizii cu efecte importante. De aceea, Comisia a lansat mai multe inițiative pentru stabilirea de noi reguli pe piața digitală – Actul privind Serviciile Digitale și Actul privind Piețele Digitale.

Îi invit pe prietenii noștri din Statele Unite să se alăture inițiativelor noastre. Împreună, putem crea un set de reguli pentru economia digitală care să fie respectate în toată lumea – de la protecția datelor, la siguranța și confidențialitatea infrastructurii critice. Un corp de reguli bazat pe valorile noastre – drepturile omului, pluralism, incluziune și protecția confidențialității. Europa este pregătită”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"