„Calul troian rusesc” de la porțile UE: Tăcerea Occidentului față de acțiunile regimului Vucic riscă să destabilizeze Balcanii (CNN)

Data publicării:
Vladimir Putin și Aleksandar Vucic
Serbia, un aliat tradițional al Rusiei în Europa, vrea să adere la UE, dar nu renunță nici la relațiile apropiate cu Moscova. Foto: Profimedia Images

Când Rusia a invadat Ucraina, SUA și UE s-au grăbit să atragă Serbia în sfera lor de influență și, astfel, să scoată Belgradul din brațele Moscovei, scrie CNN. 18 luni mai târziu, însă, unii analiști spun că abordarea lor a fost una mult prea diplomatică, iar regimul lui Vucic nu este decât un alt „cal troian rusesc”, precum Viktor Orban al Ungariei.

În loc să încerce să jongleze cu cerințele contradictorii ale diferitelor state balcanice, capitalele din Occident și-au concentrat atenția asupra unei singure ținte: Belgrad.

Politicile lor au avut două scopuri: primul, de a atrage Serbia de partea Occidentului și, deci, cât mai departe de Rusia și, în al doilea rând, să le permită administrațiilor lor să se concentreze mai bine pe sprijinul oferit Ucrainei.

Serbia este considerată în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în Europa și încearcă de mult timp să consolideze atât legăturile istorice cu Moscova, cât și o potențială integrare europeană mai profundă.

Diplomații occidentali au încercat la rândul lor să îl scoată pe președintele sârb Aleksandar Vucic în afara orbitei omologului său rus, Vladimir Putin, promițând o cale mai rapidă spre aderarea la UE. Totodată, ei au avertizat Belgradul că va deveni din ce în ce mai izolat dacă se va opune celorlalte state UE.

Între timp, Serbia a refuzat să participe de fiecare dată când UE a impus sancțiuni împotriva lui Putin și a continuat să își urmeze interesele în regiune, stârnind conflicte în afara granițelor pentru a distrage atenția de la nemulțumirile interne ale populației, simțindu-se în siguranță știind că Occidentul nu va interveni.

Guvernele occidentale au considerat de mult timp că Serbia este vocea indispensabilă din Balcani, uneori chiar în detrimentul unor actori periferici, potrivit analiștilor.

„Părerea lor este că Serbia este statul balcanic, așa cum îl văd ei. Serbia este cea pe care, dacă o poți aduce de partea ta, orice ar însemna asta, totul va fi mai ușor”, a spus Jasmin Mujanovic, cercetător politic specializat în regiunea Balcanilor de Vest.

„Vucic râde în fața Occidentului”

Cu toate că mai multe administrații americane au încercat să îl aducă de partea lor pe Vucic și partidul său, eforturile lor au devenit încă și mai îndrăznețe odată ce războiul din Ucraina a început. Fără rezultat, însă, potrivit lui Mujanovic.

În ciuda eforturilor sprijinite de UE pentru tranziția energetică a Serbiei, Belgradul rămâne dependent de Moscova, Gazprom fiind acționarul majoritar al companiei petroliere de stat a Serbiei.

În același timp, însă, Serbia ar fi vândut armament și muniție Ucrainei, potrivit unui raport al Pentagonului apărut în presă, respins de guvernul sârb.

Unii oficiali din Occident au considerat că raportul demonstrează că politica lor față de Serbia funcționează, dar analiștii spun că regimul lui Vucic a făcut foarte puține lucruri care să merite aprecierea oficialilor americani și europeni și că, în realitate, acesta a lăsat în urma sa numai promisiuni încălcate.

„Ni s-a spus că [Vucic] se va alătura sancțiunilor și că va arăta că este cu adevărat de partea noastră. Nu s-a întâmplat”, a spus Alicia Kearns, parlamentară britanică și președintă a Comisiei parlamentare restrânse pentru Afaceri Externe. „Ni s-a spus că nu se va apropia de Rusia. El a semnat un acord de securitate cu Putin în septembrie. Iar și iar, el râde în fața Occidentului. Și când îi întreb pe oficialii occidentali: 'de ce sunteți atât de determinați să îl lăsați pe Vucic să vă păcălească?' - ei spun că el este cea mai bună opțiune.”

„Presupunând că vom putea cumva, în mod miraculos, să aducem Serbia în UE, cu acest gen de regim, vom aduce practic un alt cal troian în UE, cum avem în persoana lui [Viktor] Orban”, a spus și Majda Ruge, expertă în regiunea Balcanilor de la Consiliul European pentru Relații Externe.

„Da, s-ar putea să afectezi extinderea, dar cu siguranță nu vei neutraliza influența Rusiei în regiune – doar o vei importa în UE”, a mai spus Ruge.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...