Canada îi cere companiei Meta să permită distribuirea știrilor despre incendiile devastatoare din vestul țării pe Facebook și Instagram

Data actualizării: Data publicării:
logoul meta langa cel al facebook
Foto: Profimedia

Guvernul canadian i-a cerut, vineri, companiei Meta să ridice interdicția privind știrile canadiene pe platformele sale, Facebook și Instagram, pentru a permite oamenilor să împărtășească informații despre incendiile forestiere majore din vestul țării, relatează Reuters.

Unii oameni care fug de incendiile din nordul Yellowknife s-au plâns presei locale că măsura i-a împiedicat să facă schimb de date importante despre incendii.

Ministrul canadian al Transporturilor, Pablo Rodriguez, a declarat într-un briefing că interdicția este „inacceptabilă”. „Ceea ce face Meta acum este complet inacceptabil... vedem că din cauza acestei interdicții, oamenii nu au acces la informații care sunt absolut cruciale”, a declarat el.

„Cer companiei Meta să revoce această decizie”, a continuat Rodriguez, care în rolul său anterior de ministru al Patrimoniului a supravegheat legislația care impune plata articolelor.

Chris Bittle, un legiuitor al Partidului Liberal de guvernământ, s-a plâns joi că „acțiunile Meta de a bloca știrile sunt imprudente și iresponsabile”.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al companiei a spus că Meta a activat funcția „Verificarea siguranței” pe Facebook, care permite utilizatorilor să răspândească vestea că sunt în siguranță în urma unui dezastru natural sau a unei crize.

Meta a început să blocheze știrile pe platformele sale Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada ca răspuns la o lege care impune giganților internetului să plătească pentru articole de știri.

Compania a calificat legea drept „o legislație fundamental defectuoasă, care ignoră realitățile legate de modul în care funcționează platformele lor”.

 „Un cadru legislativ care ne obligă să plătim pentru linkuri sau conținuturi pe care nu le postăm și care nu reprezintă motivul pentru care marea majoritate a oamenilor folosesc platformele noastre nu este nici sustenabil, nici fezabil”, declara pentru Reuters un purtător de cuvânt al Meta.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri