Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
barbat imbracat in costum
Karl-Erivan Haub a dispărut în 2018 și a fost declarat mort 3 ani mai târziu FOTO: Profimedia Images

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în Alpii elvețieni, și-ar fi înscenat propria moarte pentru a trăi împreună cu amanta rusoaică la Moscova.

Karl-Erivan Haub, care deținea dublă cetățenie - germană și americană, fost director general al gigantului german Tengelmann Group, avea 58 de ani la momentul dispariţiei. El a fost văzut ultima dată în dimineața zilei de 7 aprilie 2018, îndreptându-se spre teleschi, și a fost dat dispărut în dimineața următoare, după ce nu s-a mai întors la hotel, în stațiunea elvețiană Zermatt.

Operațiunea de căutare a miliardarului a fost anulată oficial în octombrie 2018, iar trei ani mai târziu, în mai 2021, Karl-Erivan Haub a fost declarat oficial mort de către tribunalul districtual din Köln, orașul său de domiciliu. Decizia a fost luată în baza mai multor dovezi prezentate în instanță de soția magnatului, frații lui și compania pe care o deținea.

Fratele mai mic al miliardarului, Christian Haub, a fost numit CEO al Tengelmann după ce acesta a dispărut. În mai 2021, el a semnat o declarație pe proprie răspundere că nu deține informații potrivit cărora fratele său dispărut ar fi în viață.

Acum, Christian Haub este cercetat de parchetul din Köln sub acuzația de fals în declarații, potrivit Zeit Online citată de Newsweek. Publicația a spus că în ciuda declarației date în 2021, acesta este acuzat că a avut dovezi clare că fratele său ar putea fi în viață.

Parchetul spune că încă nu există suficiente dovezi că miliardarul Karl-Erivan Haub este în viață și că deocamdată nu se vor face demersuri pentru anularea certificatului de deces.

Christian Haub susține că nu a dat nicio declarație falsă.

Ancheta în acest caz a fost redeschisă după ce o echipă de jurnaliști de la postul RTL, care investigase dispariția lui Karl-Erivan Haub, a depus o plângere penală în mai 2023, spunând că miliardarul și-ar fi putut înscena propria moarte.

Jurnaliștii spun că evenimentele au legătură cu o femeie rusă, mai tânără decât miliardarul, cu legături în serviciile secrete ruse. Potrivit jurnaliștilor de la RTL, femeia s-ar numi Veronika Ermilova, a lucrat pentru o agenție de organizare de evenimente, iar Karl-Erivan Haub ar fi dus o viață dublă secretă împreună cu ea.

„Există indicii puternice că el ar fi putut să-și însceneze dispariția și cel puțin o parte din familia lui știa acest lucru, dar au păstrat acest secret față de autoritățile din Köln”, a declarat jurnalista de investigații Liv von Boetticher, care a făcut parte din echipa RTL.

Boetticher a spus că ea și echipa ei „au procesat jurnalistic rezultatele cercetării pe o perioadă de trei ani” și speră că procurorul va iniția o anchetă oficială „pe baza a ceea ce noi am considerat a fi dovezi copleșitoare”.

„De asemenea, am informat Tribunalul Districtual din Köln în 2021 cu privire la îndoielile noastre puternice cu privire la moartea domnului Haub. Pasul depunerii unei plângeri penale împotriva lui Christian Haub în mai 2023 este cu siguranță neobișnuit, dar am considerat că este ultima soluție pentru a iniția oficial o investigație în scopul clarificării dispariției misterioase a lui Karl-Erivan Haub”, a mai spus ea.

Boetticher a spus că, în toamna anului 2022, a obținut fotografii care păreau să-l arate pe Haub la Moscova, în februarie 2021.

Din cunoștințele mele, aceste fotografii erau și în posesia lui Christian Haub în momentul în care a dat o declarație sub jurământ la tribunalul districtual din Köln, în mai 2021, că nu avea nicio dovadă că fratele său era încă în viață”, a spus ea.

Boetticher a mai spus că miliardarul Karl-Erivan Haub a avut nenumărate convorbiri telefonice cu presupusa amantă înainte de dispariție și că aceasta avea legături cu FSB.

„Au existat investigații în Rusia... Există o înregistrare care arată că anchetatorii au presupus că Haub se afla în Rusia și, de asemenea, au spus că ar putea obține o fotografie cu el pentru 100.000 de euro”, a mai spus jurnalista.

Boetticher crede că Karl-Erivan Haub ar fi vrut să plece în Rusia și pentru că avea relații de afaceri puternice în această țară și că știa că acest lucru i-ar fi provocat probleme în Occident.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri