"Cea mai ucigașă perioadă pentru jurnaliști". 29 au murit în războiul Israel-Hamas, cu cei din Gaza se pierde legătura (CPJ)

Data actualizării: Data publicării:
cameraman privind spre gaza
Cel puțin 29 de jurnaliști au murit în războiul dintre Israel şi Hamas, a anunţat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). FOTO: Profimedia Images

Cel puțin 29 de jurnaliști au murit în războiul dintre Israel şi Hamas, a anunţat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), care și-a exprimat îngrijorarea pentru acest bilnaț dramatic și pentru întreruperea comunicațiilor din Gaza. Jurnaliștii sunt civili care trebuie protejați, iar atacarea lor reprezintă crime de război.

Războiul de aproape trei săptămâni dintre Israel şi conducătorii Hamas din Gaza a început după un atac pe scară largă asupra civililor israelieni comis de militanţi ai Hamas la 7 octombrie.

"În ultimele trei săptămâni, CPJ a documentat cea mai ucigaşă perioadă pentru jurnaliştii care acoperă conflictul de când CPJ a început să le urmărească în 1992", a declarat CPJ într-un comunicat, scrie Agerpres. "Acest bilanţ mortal este cuplat cu hărţuirea, detenţiile şi alte raportări ale obstacolelor în zone ce includ Cisiordania şi Israelul", se adaugă în comunicat.

Pe măsură ce capacitatea jurnaliştilor de a se angaja în munca lor a devenit din ce în ce mai limitată, "capacitatea publicului de a afla şi înţelege ceea ce se întâmplă în acest conflict este grav compromisă, cu ramificaţii probabile în întreaga lume", avertizează CPJ. CPJ se declară "puternic alarmat" de informaţiile despre întreruperea comunicaţiilor în Gaza.

"Pe măsură ce birourile de ştiri îşi pierd contactul cu echipajele şi reporterii din Gaza, în mod independent martori pentru a furniza informaţii despre evoluţiile şi bilanţul uman al acestui război, lumea pierde o fereastră către realitatea tuturor părţilor implicate în acest conflict", notează organizaţia americană non-profit.

Jurnaliştii sunt civili care trebuie protejaţi şi vizarea în mod deliberat a jurnaliştilor sau a infrastructurii media constituie posibile crime de război, notează de asemenea CPJ.

"În această perioadă întunecată, suntem alături de jurnalişti, de acei căutători de adevăr a căror muncă zilnică ne ţine la curent cu faptele care fac lumină asupra condiţiei umane şi ajută la tragerea la răspundere a abuzurilor", adaugă CPJ.

Militanţi ai Hamas au ucis peste 1.400 de persoane şi au răpit alte cel puţin 229 în timpul atacului din 7 octombrie. Răspunsul israelian asupra Gazei a ucis cel puţin 7.300 de persoane, a anunţat Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...