Ceceni care au luptat împotriva Ucrainei și care acum sunt „salvatori” în Turcia ar putea fi trimiși în Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Russian Special Forces University instructors leave Grozny for Arctic drills
SBU spunea că Daniil Martinov (stânga) era „responsabil de instruirea personalului de securitate al lui Kadîrov”. Foto: Profimedia Images

Oleksii Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina, a declarat, la postul de televiziune 1+1 TV, că grupuri din Cecenia, care au luptat împotriva Ucrainei încă din 24 februarie 2022, lucrează acum drept „salvatori” în Turcia și ar putea fi trimiși în Moldova, conform Ukrainska Pravda și TV8.md.

Potrivit lui Danilov, serviciile secrete ucrainene au avertizat autoritățile din Moldova despre posibila lovitură de stat.

„Rusia vrea cu adevărat ca lucrurile să ia din nou foc acolo. Este cu ajutorul Rusiei. Astfel încât să existe acolo un punct de tensiune la care ar trebui să acordăm o atenție maximă”, a spus el, conform TV8.md.

Danilov a dat de înțeles că Kremlinul ar putea implica în această tentativă luptători ceceni, care au fost trimiși în Ucraina în februarie anul trecut cu sarcina de a lichida conducerea țării.

Potrivit oficialului, aceiași ceceni se află acum în Turcia și lucrează acolo ca „salvatori”.

„Unele dintre acele gunoaie care au făcut parte din așa-numitul «grup cecen» aici pe teritoriul nostru pe 24, 25, 26 februarie sunt acum într-o parte complet diferită a lumii. Momentan lucrează ca «personal de urgență» în Turcia. Monitorizăm acum temeinic această situație pentru a ne asigura că acești «salvatori» nu ajung în Chișinău. Le știm numele, prenumele și numele patronimice. Îi urmăream cu atenție la acea vreme. Au avut o sarcină personală începând cu 24 februarie”, a adăugat Danilov, conform Ukrainska Pravda.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, potrivit unor documente interceptate de Ucraina. Aceasta a mai spus că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, în cadrul unui discurs ținut în fața liderilor europeni reuniți la consiliul european din Bruxelles că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Fost comandant cecen dat în urmărire de Ucraina pentru crime de război conduce echipa de salvatori a Rusiei în Turcia

Un fost comandant cecen, dat în urmărire de Ucraina pentru presupuse crime de război comise anul trecut, conduce efortul de salvare al echipei trimise de Rusia în Turcia lovită de cutremure, scria CNN pe 9 februarie.

Daniil Martinov s-a aflat în câteva locații în Ucraina anul trecut în primele săptămâni ale invaziei ruse. Despre acesta se crede că este apropiat de liderul cecen Ramzan Kadîrov și a apărut și în câteva videoclipuri publicate pe canalul oficial de Telegram al lui Kadîrov.

În perioada recentă, el a dat interviuri pentru publicații media rusești din zona cutremurelor ce au avut loc în Turcia, după ce a fost numit anul trecut drept consilier al Ministerului rus pentru situații de urgență.

În august 2022, serciviul de securitate ucrainean, SBU, susținea că Martinov a comis o serie de crime de război în orașul Borodianka, la nord de Kiev.

SBU l-a descris pe Martinov ca fiind adjunctul-șef al Trupelor Gărzii Naționale din Republica Cecenă și a transmic că acesta era „responsabil de instruirea personalului de securitate al lui Kadîrov”.

SBU susținea că Martinov a reușit să ocupe spitalul de psihiatrie din Borodianka în martie. Serviciul spunea că, la comanda lui, „aproape 500 de oameni au fost luați ostatici (pacienți, personal și locuitori), inclusiv peste 100 de pacienți imobilizați la pat”.

SBU mai spunea că spitalul a fost „transformat într-o poziție de tragere a ocupanților” și că Martinov a fost acuzat de „violarea legilor și cutumelor de război și de abuzarea prizonierilor de război sau a civililor”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri