China a încheiat exercițiile în jurul Taiwanului dupa ce a simulat blocada și bombardamente de precizie

Data actualizării: Data publicării:
portavion în depărtare pe mare
Portavionul chinezesc Shandong la exerciții militare în apropiere de insula japoneză Okinawa. Foto: Profimedia Images

China a încheiat trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului, luni. Armata chineză spune că a testat capacități militare integrate în condițiie efective de luptă și că a exersat lovituri de precizie și o potențială blocadă a insulei, relatează Reuters.

Guvernul de la Beijing a anunțat exerciții, sâmbătă, după ce președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors la Taipei după o întâlnire, la Los Angeles, cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

La fel cum face deobicei, China a reacționat cu furie după întâlnirea oficialului american cu președinta Taiwanului, exercițiile militare fiind o formă a guvernului de la Beijing de a-și demonstra „forța”.

Armata chineză spune că a „încheiat cu succes” exercițiile și că a testat „în mod cuprinzător” capacitățile militare ale mai multor unități.

„Trupele din acest teatru de operațiuni sunt pregătite să lupte mereu și pot să lupte oricând, strivind cu devotament orice formă de separatism al Taiwanului și interferențele străine”, a transmis comandamentul estic al armatei chineze.

Televiziunea de stat chineză a anunțat, mai devreme, luni, că avioane, inclusiv bombardiere cu capacități nucleare H-6, înarmate cu rachete reale, și nave de război, au efectuat exerciții pentru „o situație de blocadă cuprinzătoare a insulei pe mai multe direcții”.

Conform armatei chineze, portavionul Shandong a fost, de asemenea, activ la exerciții. Taiwanul a urmărit portavionul încă de săptămâna trecută.

China consideră insula Taiwan ca făcând parte a teritoriului său, în ciuda faptului că nu a deținut-o niciodată și se opune cu furie la orice sugestie de independență a guvernului de la Taipei, un succesor al primei republici chineze, fondată după prăbușirea monarhiei chineze în 1912.

Japonia, tot mai îngrijorată de manevrele chinezilor

Portavionul Shandong a efectuat operațiuni aeriene inclusiv aproape de insulele Okinawa ale Japoniei, ceea ce a provocat alertă în guvernul nipon.

Avioane de vânătoare și elicoptere au decolat și au aterizat pe portavion de 120 de ori pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică. Conform ministerului japonez al apărării, trei nave de război ale chinezilor și o navă de sprijin s-au apropiat la 120 de kilometri de insula japoneză Miyako.

Japonia este îngrijorată de multă vreme de activitățile militare tot mai agresive ale regimului de la Beijing în zonă, având în vedere proximitatea insulelor nipone de Taiwan.

Pe Okinawa se află și o bază aeriană majoră a armatei Statelor Unite, iar în luna august a anului trecut, când China a făcut exerciții similare, tot într-o încercare impotentă de a protesta față de vizita unui alt președinte al Camerei Reprezentanților în Taiwan, rachetele chinezești au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...