China „a luat cu forța un obiect plutitor” remorcat de un vas al marinei filipineze în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
Nave ale gărzilor de coastă ale Chinei și Filipinelor
Membrii echipajului chinez au tăiat cablul cu care marinarii filipinezi remorcau „obiectul plutitor” înainte de a-l confisca. Foto: Profimedia Images

Garda de coastă a Chinei a recuperat cu forța „un obiect plutitor” despre care se crede că ar face parte din resturile unei rachete chinezești și pe care marina filipineză îl remorca spre insula pe care o controlează în Marea Chinei de Sud, au anunțat oficiali militari filipinezi, potrivit The Guardian.

Vasul chinez a blocat calea bărcii filipineze de două ori înainte de a lua cu forța resturile de rachetă care pluteau în ocean, a dezvăluit viceamiralul Alberto Carlos, care a menționat că nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.

Cea mai nouă confruntare din disputata Mare a Chinei de Sud a avut loc la doar câteva ore înainte ca vicepreședintele american Kamala Harris să viziteze Filipine, acolo unde oficialul american a venit să discute întărirea alianței de securitate dintre cele două state.

Într-o declarație făcută înainte de întâlnirea de luni, Harris a spus că SUA s-au „angajat cu fermitate” să apere regulile și normele internaționale în Marea Chinei de Sud.

Centru de lansare spațială Wenchang, China
Rachete lansate din Wenchang (în poză), centrul de lansare în spațiu de pe insula Hainan a Chinei, în ultimele luni au transportat materiale de construcție și provizii pentru stația spațială chineză. Foto: Profimedia Images

„Un atac armat asupra Filipinelor, forțelor armate, vaselor sau avioanelor statului în Marea Chinei de Sud ar declanșa angajamentele Statelor Unite de apărare comună”, a spus Harris.

Navele gărzii de coastă a Chinei au mai blocat în trecut vasele de aprovizionare ale forțelor filipineze care operează în apele disputate, dar confiscarea de obiecte aflate în posesia armatei unei alte națiuni reprezintă o acțiune mult mai îndrăzneață.

Obiectul plutitor recuperat cu forța „prin tăierea lanțului de remorcare”

Carlos a spus că marinarii filipinezi, folosind o cameră cu rază lungă de pe insula Thitu – controlată de Filipine – au observat rămășițele rachetei plutind în derivă, conduse de valuri puternice în apropierea unui banc de nisip aflat la 500 de metri de insulă.

Aceștia au legat obiectul plutitor de barca lor și au început să îl tragă înapoi spre insulă. În timp ce se întorceau spre mal, marinarii filipinezi „au văzut că vasul gărzii de coastă a Chinei cu numărul 5203 se apropia de locația lor, blocându-le apoi cursul prestabilit de două ori”, a relatat Carlos.

Membrii echipajului chinez au folosit o barcă gonflabilă pentru a „recupera cu forța obiectul plutitor în cauză prin tăierea lanțului de remorcare atașat” de barca marinarilor filipinezi.

Subi-insulă-China
Reciful Subi, Marea Chinei de Sud, ocupat, dezvoltat și militarizat de China, 2015. Insula Thitu, administrată de Filipine, se află la mai puțin de 25 de kilometri distanță. Foto: Profimedia Images

Un purtător de cuvânt al armatei filipineze a precizat că obiectul metalic plutitor era asemănător cu alte resturi de rachete chinezești recuperate din apele filipineze în ultima perioadă.

„Pentru că era vorba de un obiect neidentificat și nu era o problemă de viață și de moarte, echipa noastră a decis să se întoarcă”, a mai spus oficialul armatei filipineze.

Insulele militarizate din Marea Chinei de Sud

Rachete lansate din Wenchang, centrul de lansare în spațiu de pe insula Hainan a Chinei, în ultimele luni au transportat materiale de construcție și provizii pentru stația spațială chineză.

Subi-China
Reciful Subi, ocupat și transformat în bază militară de China. Captură foto: Google Maps.

China a fost acuzată în trecut că a permis mai multor bucăți de rachetă să cadă înapoi spre Pământ în mod necontrolat, iar guvernul filipinez a înaintat multe proteste diplomatice împotriva Chinei în legătură cu acțiunile agresive pe care le întreprinde în Marea Chinei de Sud.

China a transformat mai multe insule din cele șapte recife disputate din zonă în baze militare protejate cu sisteme de lansare a rachetelor, pe trei dintre ele construiind aerodromuri, potrivit oficialilor americani din domeniul securității.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...