China înăsprește controversata lege „anti-spionaj”. Companiile străine se tem de sporirea controalelor

Data publicării:
Xi Jinping arată cu degetul
China numește un nou ministru la Apărare și exclude din Congresul Național nouă responsabili ai armatei . Foto: Profimedia Images

China a înăsprit din nou controversata lege anti-spionaj, noua versiune și mai represivă a acesteia urmând să intre în vigoare de sâmbătă. Dictatura chineză va avea, astfel, o putere și mai mare de a acționa împotriva a ceea ce spune că sunt „amenințări la adresa securității naționale”.

Analiştii şi juriştii sunt curioşi în legătură cu efectele acestor schimbări într-o ţară în care legislaţia în acest domeniu este relativ vagă şi supusă unor interpretări multiple. Conform noii legi, obţinerea neautorizată de „documente, date, materiale şi obiecte legate de securitate şi interese naţionale” poate echivala cu activităţi de spionaj.

Guvernul de la Beijign susține că legi similare există deja în altă ţări şi că are dreptul să îşi „apere securitatea naţională”.

Noua lege intră în vigoare într-un context în care companiile străine sunt în expectativă. Percheziţii şi interogatorii la începutul acestui an la sediile din China ale firmei de audit americane Mintz Group şi ale companiei de consultanţă Bain & Company au indus un pic de panică în aceste sectoare.

Legea conţine „o definiţie largă a securităţii naţionale” şi se va aplica tuturor nivelurilor societăţii şi tuturor sectoarelor, a declarat pentru AFP Jeremy Daum, cercetător la Paul Tsai China Center al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii americane Yale. Ea va avea mai ales „un efect descurajant asupra cetăţenilor chinezi care au contact cu străini şi organizaţii străine”, a adăugat el.

Companiile se tem de sporirea controalelor.

Aceste schimbări „trezesc îngrijorări legitime cu privire la desfăşurarea anumitor activităţi comerciale comune, care acum riscă să fie considerate spionaj”, a scris Craig Allen, preşedintele Consiliului Economic China-SUA (USCBC).

„Discuţiile despre secretele comerciale, schimbul de date, studiile de piaţă, procedurile de angajare şi colectarea de informaţii comerciale ar putea intra în sfera de aplicare a legii”, mai ales că „nu specifică (...) ce tipurile de date, documente şi materiale au legătură cu securitatea naţională”.

Guvernele străine nu şi-au exprimat public îngrijorarea faţă de cetăţenii lor, cu excepţia notabilă a Statelor Unite, ale căror relaţii cu China sunt tensionate. Legea va lărgi considerabil domeniul de aplicare a ceea ce China consideră a fi activităţi de spionaj”, a declarat Vedant Patel, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...