China vrea să facă pace între Hamas și Fatah. Grupările palestiniene s-au întâlnit la Beijing

Data actualizării: Data publicării:
wang wenbin
„Susținem întărirea autorității Autorității Naționale Palestiniene și sprijinim toate facțiunile palestiniene în realizarea reconcilierii”, a transmis Wang Wenbin (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Sursa foto: Profimedia Images

China a anunţat marţi că reprezentanți ai Hamas şi Fatah, două grupări palestiniene care sunt în conflict de mulţi ani, s-au întâlnit recent la Beijing "pentru a purta discuţii aprofundate şi sincere" pe tema "reconcilierii intrapalestiniene".

Hamas, rival al formaţiunii Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a preluat puterea în 2007 în Fâşia Gaza, unde armata israeliană conduce o ofensivă de mai bine de şase luni după atacul fără precedent din 7 octombrie 2023 al grupării islamiste asupra Israelului.

"La invitaţia Chinei, reprezentanţi ai Mişcării naţionale de eliberare a Palestinei (Fatah - n.r.) şi ai Mişcării de Rezistenţă Islamică (Hamas - n.r.) au vizitat recent Beijingul pentru discuţii aprofundate şi sincere privind promovarea reconcilierii intrapalestiniene", a declarat marţi Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, transmit marţi AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

"Cele două părţi şi-au exprimat plenar voinţa politică de a realiza reconcilierea prin dialog şi consultare, au discutat multe probleme specifice şi au făcut progrese", a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă.

China sprijină cauza palestiniană de zeci de ani, aminteşte AFP.

Beijingul militează în mod tradiţional pentru o soluţie bazată pe principiul a două state, în contextul în care procesul de pace israeliano-palestinian se află în impas din 2014.

Definită de Statele Unite drept rivală, China şi-a consolidat în ultimii ani relaţiile comerciale şi diplomatice cu Orientul Mijlociu, din care o mare parte se află în mod tradiţional sub influenţa americană.

AFP aminteşte că Beijingul a supervizat şi facilitat spectaculoasa apropiere diplomatică de anul trecut dintre două mari puteri regionale, Iran şi Arabia Saudită.

China a anunțat săptămâna trecută că va găzdui discuții între gruparea militantă islamistă Hamas și rivalii săi Fatah, aceasta fiind o incursiune notabilă a Chinei în diplomația palestiniană pe fondul războiului din Fâșia Gaza, scrie Reuters.

Un oficial al Fatah a declarat că o delegație, condusă de înalt oficial al grupului, Azzam Al-Ahmed, a plecat în China. Un oficial Hamas a declarat că echipa sa va fi condusă de un înalt oficial al Hamas, Moussa Abu Marzouk, care va ajunge vineri.

„Susținem întărirea autorității Autorității Naționale Palestiniene și sprijinim toate facțiunile palestiniene în realizarea reconcilierii și creșterea solidarității prin dialog și consultare”, a declarat la acel moment purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, fără a confirma întâlnirea.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri