Conferința extremiștilor europeni, unde trebuiau să vorbească Farage și Orban, a fost oprită de poliția de la Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
orban si farage
Colaj foto: Viktor Orban (st) și Nigel Farage (dr) / Surse foto: Profimedia Images

Poliția de la Bruxelles a oprit o conferință aflată în curs de desfășurare a liderilor de extremă dreaptă europeni. Este a treia încercare de desfășurare a conferinței NatCon, programată pentru marți și miercuri, după ce organizatorii au fost dați afară din celelalte spații închiriate.

Conferința națională a conservatorilor europeni urma să-i găzduiască în următoarele două zile pe premierul maghiar Viktor Orban și pe arhitectul BREXIT Nigel Farage, dar forțele de ordine au sosit la două ore după începerea evenimentului, în Claridge, lângă Cartierul European, pentru a informa organizatorii că trebuie oprit, scrie POLITICO.

„Autoritățile au decis să închidă evenimentul din cauza posibilității de dezordine publică”, a spus un ofițer de poliție unuia dintre organizatori.

Obloanele fuseseră coborâte deja în locul unde arhitectul Brexit, Nigel Farage, trebuia să țină un discurs la ora 11,00.

Când a urcat pe scenă, în timp ce acțiunile forțelor de ordine se desfășurau în afara locației, Farage a criticat autoritățile de la Bruxelles ca fiind „pur și simplu monstruoase” pentru că au încercat să anuleze evenimentul.

„Știam că nu voi fi binevenit înapoi la Bruxelles”, a comentat fostul europarlamentar.

Farage nu a fost singurul care a avut critici usturătoare la adresa birocrației orașului.

„Este într-adevăr ceva rupt dintr-o dictatură de tinichea”, a declarat pentru POLITICO Frank Füredi, unul dintre organizatorii de la think tank-ul de dreapta MCC, care co-sponsorizează evenimentul. „Încearcă să folosească un motiv tehnic pentru a transorma totul într-o idee politică. I-au spus proprietarului că, dacă nu se oprește, vor tăia curentul.”

La puțin peste o oră după primul avertisment, poliția s-a întors două ore mai târziu să predea un ordin oficial organizatorului local al evenimentului, Anthony Gilland, șef de personal la MCC. Poliția i-a acordat 15 minute pentru a citi și a semna documentul de trei pagini.

„Unul dintre motivele menționate, nu este singurul motiv, este că va avea loc un contraprotest în această după-amiază în jurul orei 17:00, iar poliția nu poate să protejeze libertatea de exprimare la acest eveniment”, a spus el.

Spațiul de evenimente Claridge a fost deja cel de-al treilea loc al conferinței închis, după ce administratorul primei locații, Concert Noble, i-a refuzat pe conservatori la presiunea primarului socialist al Bruxelles-ului Philippe Close, iar primarul liberal din Etterbeek a făcut presiuni asupra managementului hotelului de lux Sofitel să anuleze contractul cu organizatorii.

Emir Kir, primarul orașului Saint-Josse-ten-Noode, unde se află Claridge, a declarat anterior pentru POLITICO prin e-mail că va „ lua imediat măsuri pentru a interzice” evenimentul.

Farage i-a adus un omagiu proprietarului Claridge, numindu-l un „tunisian curajos” care i-a înfruntat pe bullies care vor să închidă conferința.

Poliția a transmis organizatorilor că există riscul ca protestatarii să provoace tulburări civile la locul de desfășurare mai târziu după-amiaza, iar Gilland a declarat că vor contesta decizia primarului în instanță pentru a continua conferința.

Alți participanți programați la eveniment erau Suella Braverman, fostul ministru de interne al Regatului Unit, și Eric Zemmour, un fost candidat de dreapta la președinția Franței în 2022.

Conferința NatCon este organizată de Fundația Edmund Burke, un think tank de dreapta.

„Înțeleg că poliția este foarte, foarte dornică să închidă evenimentul. Dacă îl vor închide, o pot face cu mine pe scenă”, a spus Farage în încheiere. Publicul a aplaudat și a strigat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri