Cum au loc transporturile secrete de drone iraniene cu care Rusia atacă Ucraina. De ce sunt atât de apreciate de ruși

Data publicării:
dronă iraniană shahed 129
Având la dispoziție tot mai puține rachete cu care să bombardeze Ucraina, Rusia a apelat la Iran și Coreea de Nord ca să se reaprovizioneze cu armele de care duce lipsă. Foto: Profimedia Images

Iranul a folosit vapoare și o companie aeriană de stat pentru a exporta ilegal în Rusia noi tipuri de drone militare cu rază lungă de acțiune de care armata rusă are nevoie în războiul din Ucraina, au dezvăluit surse din țara din Orientul Mijlociu, potrivit The Guardian.

Cel puțin 18 dintre dronele cumpărate de Rusia din Iran au fost livrate marinei ruse după ce ofițeri și tehnicieni ruși au vizitat Teheranul în noiembrie, acolo unde le-au fost prezentate toate tehnologiile de care dispun iranienii.

Delegația rusească formată din 10 persoane a ales șase drone Mohajer-6, care au o rază de 200 de kilometri și sunt înarmate cu câte două rachete sub fiecare aripă, împreună cu 12 Shahed 191 și Shahed 129, care au și ele capacitatea de a ataca ținte la sol.

Spre deosebire de mai bine cunoscutele Shahed 131 și Shahed 136, care au fost folosite din greu de ruși în atacuri kamikaze asupra țintelor ucrainene, aceste drone zboară la o altitudine mai mare și sunt proiectate să lanseze bombe și să se întoarcă intacte înapoi la bază.

drone shahed-129
Drone iraniene Shahed-129. Foto: Profimedia Images

Dezvăluirile demonstrează relația tot mai apropiată dintre Iran și Rusia, ambele ostile față de SUA, de când Moscova a invadat Ucraina. Dispunând de tot mai puține rachete cu care să bombardeze Ucraina, Rusia a apelat la Iran și Coreea de Nord ca să se reaprovizioneze cu armele de care duce lipsă.

Rusia s-ar putea să își fi procurat și drone mult mai avansate, asemănătoare dronelor turcești Bayraktar TB2, pentru că armata ucraineană a devenit tot mai eficientă în doborârea dronelor de mai mici dimensiuni care trebuie să zboare mai jos înainte să lovească.

În luna ianuarie, forțele aeriene ucrainene au spus că au doborât 45 dintr-un val de 45 de drone cu care Rusia a atacat Ucraina de Anul Nou.

Drone iraniene Mohajer-6
Drone iraniene Mohajer-6. Foto: Profimedia Images

Dronele, construite în uzina în care se fac cele mai avansate arme iraniene. Atacul Israelului

Cele mai multe drone iraniene livrate Rusiei au fost transportate în secret de un vas iranian de la o bază militară de pe coasta Mării Caspice și transferate pe mare unui vas al marinei rusești, potrivit surselor. Altele au fost livrate cu avionul de o companie aeriană din Iran.

Cele două țări au ieșire la Marea Caspică, cel mai mare lac din lume, ceea ce face ca schimburile comerciale dintre aceste națiuni aliate să fie niște operațiuni destul de simple.

Iranul a trimis la Moscova și tehnicieni care să ajute cu mentenanța dronelor. Sursele au dezvăluit că pentru fiecare dronă Iranul a trimis trei tehnicieni care să ajute armata rusă să le folosească.

dronă iraniană Shahed-171
Dronă iraniană Shahed-171. Foto: Profimedia Images

Dronele ar fi fost construite în aceeași uzină din orașul Isfahan care a fost ținta unui atac israelian cu dronă pe data de 28 ianuarie. Oficialii americani cred, însă, că Israelul nu a încercat să influențeze războiul din Ucraina prin atacarea uzinei, fiind motivat să atace de îngrijorări legate de securitatea națională.

Uzina lovită de Israel, care continua să producă drone pentru Rusia și unde se fabricau cele mai avansate arme iraniene, ar fi fost serios avariată în urma atacului.

Dronele Mohajer-6, primite de Rusia în noiembrie, pot rămâne în aer timp de șase ore și au motor electric. Acestea pot fi înarmate cu bombe de 40 de kilograme și dispun de sisteme video și de țintire foarte precise.

Shahed 129 și 191 pot fi înarmate cu arme și mai grele, dar zboară mai puțin. Ambele ar fi propulsate de un motor modificat, modelul original fiind unul german. Sursele spun că abilitatea dronelor iraniene de a rămâne neafectate de sistemele de bruiaj este foarte apreciată de ruși.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita