Curtea Internațională de Justiție anunță că va da un verdict față de acuzațiile de genocid ale Africii de Sud împotriva Israelului

Data publicării:
Curtea Internațională de Justiție noaptea
Curtea Internațională de Justiție a anunțat că va studia acuzațiile de genocid împotriva Israelului. Foto: Profimedia Images

Curtea Internațională de Justiție a ONU urmează să studieze cazul în care Africa de Sud acuză Israelul de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor în Gaza, relatează BBC. În cadrul acuzațiilor sale împotriva Israelului, Africa de Sud cere inclusiv oprirea de către IDF a operațiunilor sale militare în Gaza.

Curtea Internațională de Justiție va da doar opinia sa în ce privește acuzațiile de genocid, în condițiile în care procesul nu este unul penal. Totuși, el urmează să fie urmărit cu atenție de observatorii internaționali.

Israelul neagă vehement acuzațiile care i se aduc, considerându-le „lipsite de dovezi”.

În dosarul depus la CIJ, Africa de Sud afirmă că acțiunile Israelului „au ca scop distrugerea unei părți substanțiale a grupului etnic, rasial și național palestinian”.

Acțiunile Israelului includ „uciderea palestinienilor din Gaza, provocarea de daune corporale și mentale acestora și supunerea lor la o situație specifică menită să le aducă distrugerea fizică”, mai acuză Africa de Sud. Guvernul sud-african mai cere „măsuri provizorii” implementate de CIJ, inclusiv oprirea tuturor ostilităților în Gaza.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a spus că acuzațiile sunt „atroce și absurde”. „Ne vom prezenta la Curtea Internațională de Justiție și ne vom prezenta cu mândrie apărarea noastră, pe baza legii umanitare”, a spus el.

Președintele israelian a adăugat că armata israeliană „face tot ce poate, în niște circumstanțe extrem de complicate, pentru a se asigura că nu există consecințe nedorite și victime civile”.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, ar putea să dea un verdict rapid în ce privește solicitarea Africii de Sud de încetare a ostilităților în Gaza, însă un verdict final în ce privește acuzațiile de genocid ar putea să fie luat în ani de zile.

Verdictele CIJ sunt, în mod teoretic, obligatorii pentru membrii organizației, inclusiv Israel și Africa de Sud, însă Curtea nu are instrumente pentru a le pune direct în aplicare.

În 2022, CIJ a cerut imperativ Rusiei să „suspende imediat operațiunile militare din Ucraina”, un ordin care a fost ignorat complet de regimul criminal de la Kremlin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...