Drone și roboți de ultimă generație. Cum a reușit războiul din Ucraina să stimuleze inovația tehnologică a industriei de apărare

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0804743225
Kievul vrea să investească aproximativ 1 miliard de euro în drone. FOTO: Profimedia Images

Invazia Rusiei în Ucraina a transformat viețile a milioane de ucraineni și ruși, a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace și a determinat Finlanda și Suedia, cândva neutre, să adere la NATO. Lista lucrurilor care s-au schimbat ireversibil în regiune este interminabilă, cu toate acestea, cea mai amplă transformare a înregistrat-o sectorul tehnologic, care, odată cu războiul a luat avânt. Industria de apărare a fost stimulată să inoveze rapid, iar Occidentul a cheltuit miliarde de dolari pe drone și roboți care să aducă rezultate pe câmpul de luptă.

Dronele

Războiul din Ucraina și-a pus amprenta asupra dronelor. Aparatele de zbor ghidate de la distanță au devenit un instrument esențial atât pentru trupele Moscovei cât și pentru cele ale Kievului. Piața mondială a dronelor, arată Fortune Business Insights, ar urma să crească de la 13,3 miliarde de euro în 2023 la 33,4 miliarde de euro până în 2030.

Pe măsură ce contraofensiva continuă, Kievul însuși vrea să investească aproximativ 1 miliard de euro în drone, a relatat luni AP.

"Dezvoltăm o tehnologie nouă, cu adevărat agilă", a declarat Rauno Lember, directorul operațional al Marduk Technologies, în timpul unei dezbateri alături de experți din cadrul sectorului de apărare din Estonia.

Supranumită "ucigașul dronelor rele", Marduk Technologies a dezvoltat Marduk Shark, un sistem mobil care poate detecta, urmări și distruge dronele de la o distanță de până la 5 km.

În 2016, când Marduk - un start-up estonian, numit după un zeu babilonian care vâna dragoni - era pionier în domeniul dispozitivelor "electro-optice" capabile să detecteze dronele care nu funcționează cu ajutorul semnalelor radio, "toată lumea râdea de noi", relatează Lember, deoarece o astfel de tehnologie nu exista încă.

Dar, de atunci, dronele au fost îmbunătățite și au dobândit suficientă autonomie, ceea ce face ca tehnologia Marduk să fie utilă pe câmpul de luptă.

Deși nu a putut oferi detalii precise, antreprenorul estonian a declarat într-un interviu pentru Euronews Next că sistemele Marduk operează pe frontul din Ucraina.

Mykhailo Federov, ministrul ucrainean al Transformării Digitale, a declarat pentru AP că Kievul și-a asumat răspunderea să construiască o "armată de drone" de ultimă generație, a cărei utilitate se va observa până la finele acestui an.

În pofida progreselor tehnologice înregistrate, Lember a declarat că există încă mari semne de întrebare cu privire la modul de utilizare a dronelor pe câmpul de luptă pentru a doborî dronele inamice, deoarece la nivel mondial, nu există încă o modalitate cu adevărat bună pentru a le contracara.

"Când companiile spun că au o soluție de contracarare eficientă 100%, mint. Dronele pot fi detectate de la kilometri distanță, dar problema este că nu se știe cum să fie doborâte în mod eficient", a declarat el pentru Euronews Next, vorbind despre discrepanța imensă dintre costul unei rachete antidronă în comparație cu cel al dronei în sine.

Roboții

O altă tehnologie inedită în acest moment este reprezentată de vehiculele terestre fără pilot, adică de roboți.

Începând din 2013, Milrem Robotics a dezvoltat 15 sisteme robotizate, care au ajuns în 16 state din întreaga lume, inclusiv în Ucraina și în mai multe țări NATO.

Robotul său rapid și silențios - TheMis UGV - este un robot controlat de la distanță care poate fi înarmat sau utilizat pentru dezamorsarea bombelor și colectarea de informații.

"Ceea ce am văzut pe câmpul de luptă în Ucraina confirmă ceea ce ne-am propus... roboții noștri au fost folosiți pentru a îndepărta oamenii din calea pericolului. Asta e cel mai important", a declarat Sten Allik, director al CD&E la Milrem Robotics, în cadrul unui eveniment tehnologic desfășurat în Tallinn.

Compania a vândut 14 astfel de roboți Ucrainei.

"Există domenii în care roboții sunt deja mai buni decât omul", a mai adăugat Allik.

Până în prezent, tehnologia Milrem Robotics este semiautonomă, asistând - mai degrabă decât înlocuind - trupele din prima linie.

Allik susține că în viitorul apropiat se poate întâmpla și acest lucru.

"Tehnologia nu este în punctul în care să poată înlocui trupele din prima linie fără pilot. Direcția este aceea, doar că nu există o tehnologie care să o susțină", a mai spus el.

Ritmul schimbărilor tehnologice este accelerat

"Orice sistem care poate doborî drone și care este dinainte de 2019 este considerat un bunic", a declarat James Acuna, membru al Rețelei europene a investitorilor în domeniul apărării. Acesta mai spune că piața sistemelor antidronă va evolua cu siguranță, iar Ucraina să află în frunte mișcării.

Ceea ce contribuie la această rapiditate a inovării este capacitatea Rusiei de a răspunde în contrapartidă în câteva săptămâni, cu tehnologie care o contracarează pe cea folosită de ucraineni.

"Este o spirală permanentă și cel care este capabil să o gestioneze este cel care poate face față vitezei", a spus el.

Stimulând și mai mult inovația, grupul de experți în domeniul apărării consultați de Euronews a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina a încurajat mai mulți oameni din industria creativă să lucreze în industria tehnologiei de apărare.

Poate că unul dintre cele mai mari efecte este modul în care au fost zdruncinate atitudinile militarilor și guvernelor față de tehnologie, spune grupul de experți.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta