ECOWAS a respins propunerea juntei din Niger de a organiza alegeri în trei ani. Intervenția militară în țara africană este iminentă

Data publicării:
Polițist în uniformă cu o pușcă în mână
Polițist din Niger înarmat cu o pușcă Kalașnikov. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Blocul regional al țărilor vest-africane, ECOWAS, a respins propunerea juntei din Niger de a organiza alegeri pe parcursul următorilor trei ani, fapt ce prelungește impasul politic și diplomatic în care se afla țara africană de la lovitura de stat de acum o lună și care ar putea să ducă la declanșarea intervenției militare pentru restaurarea ordinii constituționale, relatează Reuters.

ECOWAS și alți actori internaționali au încercat să găsească soluții diplomatice la lovitura de stat din 26 iulie din Niger, a șaptea în Africa centrală și de vest din ultimii trei ani.

După ce mai multe încercări de dialog au fost respinse, însă, ECOWAS – care a adoptat o poziție intransigentă față de Niger, spre deosebire de ceilalți vecini ai săi în care au avut loc lovituri de stat militare, Burkina Faso și Mali – a activat o forță militară regională, despre care șefii armatelor spun că este pregătită să acționeze dacă negocierile nu vor duce la nicio soluție.

ECOWAS și-a accentuat amenințările, vineri, cu o zi înainte ca junta să accepte discuții cu o delegație a blocului în capitala Niamey. Această decizia a sugerat o posibilă deschidere din partea dictatorului militar din Niger de a coopera.

Abdourahamane Tchiani continuă să susțină că rămâne „deschis dialogului”, dar precizând că va discuta o posibilă revenire la democrație pe parcursul următorilor trei ani, o susținere similară celor făcute de alți dictatori militari din regiune. Comisarul ECOWAS, Abdel-Fatau Musah, a declarat, luni, că poziția blocului rămâne clară:

„Eliberați-l pe Bazoum fără precondiții, restaurați ordinea constituțională fără întârziere”, a spus el, precizând și că rezultatul actualelor discuții informale va determina dacă va mai fi trimisă vreo delegație de negociere.

ECOWAS a impus sancțiuni împotriva Mali, anul trecut, după ce junta de acolo a refuzat să organizeze alegerile promise. Sancțiunile au fost ridicate doar după ce un nou termen limită pentru anul 2024 a fost stabilit.

Junta din Burkina Faso s-a angajat, de asemenea, să organizeze alegeri anul viitor, iar Guineea și-a scurtat „tranziția” până la 24 de luni, după presiuni din partea ECOWAS.

Niger a fost deja sancționat semnificativ după lovitura de stat, punând o presiune serioasă pe una dintre cele mai sărace țări ale lumii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...