Video Exclusiv Expert în eliberarea de ostatici din Gaza: Americanii trebuie să pună presiune pe Qatar, pentru că acolo este cheia

Data actualizării: Data publicării:
negociator-digi24

Expertul în eliberări de ostatici din Fâșia Gaza care ține legătura cu membrii Hamas în perioada asta și care încearcă pe cont propriu să ajute negocierile spune într-un interviu exclusiv la Digi24 că Hamas va mai elibera ostatici pentru a întârzia ofensiva în forță a Israelului. Gershon Barkin susține că cheia eliberării celor peste 220 de oameni rămași captivi în mâinile Hamas este la Qatar. În plus, a explicat și disperarea membrilor Hamas să obțină combustibil, aceștia vor motorină sau benzină pentru generatoarele care pompează aer în tuneluri, pentru că în lipsa lor, nu ar putea să se ascundă în subteran.

Gershon Barkin: Dacă Israel și Hamas ar vorbi unii cu ceilalți ar fi cel mai bine, dar nicio parte nu vrea să vorbească. Eu fac asta, dar nu la nivel oficial nu vor să facă asta.

Alexandra Dinu, reporter Digi24: Ați vorbit cu Hamas despre acești ostatici? Cei 200 de oameni?

Gershon Barkin: Vorbesc cu ei încă de pe data de 7 octombrie, îi presez să elibereze copii, femeile și pe cei bolnavi.

Alexandra Dinu, reporter Digi24: Ce au spus?

Gershon Barkin: La început au spus că îi vor elibera pe prizonierii lor ( n.r. membrii Hamas capturați de Israel), 700, mai mulți astăzi. Au spus că vor face asta. Apoi, după sutele de bombe lansate în Gaza, caută o soluție, vor oprirea focului și apoi să elibereze ostaticii. Dar este greu de negociat cu ei, spun un lucru și apoi adaugă altceva. Acum vor combustibil. Spun așa:„ Prima dată vrem încetarea focului, apoi eliberăm ostaticii”. Le-am spus că mai întâi ostaticii și apoi oprirea focului, nu oprirea focului și apoi discutăm despre ostatici. Nu se va întâmpla asta. Presiunea este mare acum, am spus-o peste tot, americanii trebuie să pună presiune pe Qatar pentru că acolo este cheia.

Qatarul este un stat care sprijină terorismul, a dat grupării Hamas milioane de dolari și îi găzduiește pe liderii Hamas, asta spune ceva despre Qatar. Joacă un joc dublu, au ajutat și la negocierile cu talibanii din Irak și cred că Statele Unite trebuie să pună piciorul în prag și să spună Qatarului să pună toată presiunea posibilă pe Hamas, dacă nu să expulzeze liderii Hamas, dacă nu vom declara Qatarul un stat care sprijină terorismul.

Alexandra Dinu, reporter Digi24: Îmi puteți spune cum au reușit autoritățile să elibereze cei patru oameni și ce pot face pentru alții?

Gershon Barkin: Israelul nu a avut nimic de-a face cu femeile eliberate, a fost făcută din exterior. Primele două femei, prin liderii politici ai Hamas care sunt în Doha, Qatar. Iar următoarele două eliberate de eforturile Egiptului, prin discuții directe cu Isadilla Kasam, din latura militară a Hamas. Primele două au cetățenie israeliană-americană, sunt din Chicago, și au fost eliberate prin intervenția președintelui Joe Biden, care chiar le-a dat numele membrilor Hamas celor pe care îi vor eliberați. Următoarele două au fost eliberate de egipteni, în competiție cu Qatar, „noi putem să o facem mai bine, eliberăm două femei care sunt cetățeni israelieni, nu au al doilea pașaport și am făcut-o prin discuții cu aripa militară a Hamas .”

Trebuie să elibereze acei oameni. Israelul trebuie să oprească focul pentru eliberarea lor și să le permită oamenilor din Gaza o gură de aer să se adune, să primească apă iar ajutorul să intre în Gaza pentru că deja este un dezastru umanitar, o catastrofă.  

Acesta nu este Hamasul pe care îl cunoaștem, s-a transformat în Isis. Au luat ostatici împotriva credințelor lor. Scrie în Coran că nu omori femei, copii, bătrâni și nu îi ții ostatici. Ceasul bate, militarii israelieni își pierd răbdarea, au intrat deja în  anumite zone din Gaza, căutând soluții să salveze ostatici. Asta face parte din planul mai mare să intre în Gaza cu toate puterile, odată ce se va întâmpla asta posibilitatea negocierii va fi foarte mică.

Cred că ostaticii nu sunt într-un singur loc, sunt împrăștiați, sunt peste 100 de kilometri de tunele în Gaza, un loc mare unde să îi ascundă.

Hamas vrea combustibil acum, nu-l vor pentru spitale ci pentru generatoarele care pompează aer în tunele pentru că dacă nu au aer vor muri acolo. Asta face parte din tactica israeliană să îi scoată din tunele.

Dacă nu îi vedem eliberați în următoarele zile, probabil vom vedea ofensiva din Gaza cu artilerie, tancuri și forțe speciale, iar negocierea eliberării ostaticilor va fi dificilă, dacă nu imposibilă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...