Finlanda a semnat cu Ucraina un parteneriat de securitate pe zece ani: „E dovada angajamentului nostru pe termen lung”

Data publicării:
Stubb îi strânge mâna lui Zelenski
Președintele Finlandei alături de cel al Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, şi omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat, miercuri, la Kiev, un acord privind cooperarea în domeniul securităţii şi sprijinul pe termen lung între Finlanda şi Ucraina, relatează Reuters.

Documentul acoperă o gamă largă de chestiuni, inclusiv susţinerea politică şi sprijinul pentru securitate, reforme şi reconstrucţia Ucrainei. „Acordul pe zece ani este dovada angajamentului Finlandei pe termen lung faţă de sprijinirea Ucrainei”, a afirmat administraţia prezidenţială finlandeză.

De asemenea, Stubb i-a transmis lui Zelenski că Finlanda va trimite încă un lot de echipament militar estimat la 188 milioane de euro, ceea ce aduce la aproximativ 2 miliarde euro valoarea sprijinului finlandez pentru Ucraina începând din 2022.

Rămânând neutră în timpul Războiului Rece, Finlanda - mult timp o susţinătoare a dialogului între Occident şi Rusia - a renunţat după trei decenii la nealinierea militară, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

Ea a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice anul trecut, spre nemulţumirea Rusiei, care a promis că va răspunde cu contramăsuri. La sfârşitul lunii august a anului trecut, Finlanda s-a confruntat cu un aflux de migranţi la frontiera sa cu Rusia, acuzând Kremlinul că orchestrează o criză a migraţiei la uşa sa.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri