Fostul comandant-șef al armatei ucrainene a devenit oficial ambasador al Ucrainei în Regatul Unit

Data publicării:
Valeri Zalujnîi și Volodimir Zelenski
Valeri Zalujnîi a fost numit oficial în funcţia de ambasador în Regatul Unit. Foto: Shutterstock

Fostul comandant-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, care a fost înlocuit în februarie, a fost numit oficial ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, un aliat cheie al Kievului în războiul său împotriva Rusiei. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat joi un decret prin care îl numeşte pe Zalujnîi în funcţia de ambasador, relatează AFP şi Reuters. 

Printr-un alt decret, Zelenski l-a revocat pe generalul Zalujnîi din serviciul militar din cauza „stării sale de sănătate”, potrivit Agerpres. 

Valeri Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit comandant-şef al armatei ucrainene în iulie 2021 şi a condus rezistenţa în faţa invaziei ruse. După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, relaţiile sale cu preşedintele Zelenski s-au degradat, cei doi având viziuni diferite asupra strategiei de urmat în continuare pe front. Trupele ruse au revenit în ofensivă şi câştigă teren, iar armata ucraineană se confruntată cu o criză de trupe şi muniţii face greu faţă atacurilor.

Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie anul trecut şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.

Pe 8 februarie Zelenski l-a demis pe Zalujnîi din funcţia de comandant-şef al armatei ucrainene, afirmând însă că ar dori ca generalul să rămână în echipa sa.

Generalul Oleksandr Sîrski, până atunci comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri