Germania, acord "istoric" cu Israel pentru apărare aeriană. Ce e scutul antirachetă Arrow-3, în valoare de 3,5 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0809121816
Sursa foto: Profimedia Images

Germania și Israel au semnat, joi, un acord istoric în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru apărare aeriană. Prima economie a Europei va primi scutul antirachetă Arrow-3 în 2025, iar achiziția are loc în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și poate contribui la securizarea spațiului aerian european. 

Germania - care se reînarmează după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a aprobat joi achiziţionarea din Israel a unui sistem de apărare antirachetă de tip Arrow-23, un acord ”istoric” care urmează să contribuie şi la securizarea spaţiului aerian european, relatează AFP. Sistemul de tip Arrow - a cărui livrare urmează să aibă loc în 2025 - ”va pregăti apărarea aeriană germană pentru viitor”, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius la semnarea acordului comercial, la Berlin, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Este, fără exegerare, o zi istorică pentru naţiunile noastre”, a subliniat Pistorius.

Israelul a prezentat acest contract - în valoare de 3,5 miliarde de dolari - drept ”cel mai mare semnat vreodată”, în contextul în care industria apărării din Israle reprezintă o ramură importantă a economiei.  Acest acord este ”emoţionant pentru fiecare evreu”, în contextul în care are loc la ”doar 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial” şi ”tragediei Holocaustului”, a declarat, la rândul său, Gallant.

Ce e sistemul Arrow

Sistemul de tip Arrow este dezvoltat şi fabricat de către compania Israel Aerospace Industries (IAI), în colaborare cu constructorul de avioane american Boeing. Arrow-3 - nivelul superior al acestui dispozitiv antirachetă - este destinat interceptării rachetelor deasupra atmosferei şi are o rază de acţiune de până la 2.400 de kilometri.

Acest armament are o rază de acţiune mai mare decât cea a sistemului american de apărare aeriană de tip Patriot şi sistemului IRIS-T, folosit în prezent de Germania. Berlinul are în plan să adauge dispozitivul Arrow acestor două sisteme, pentru a-și atinge obiectivul de a crea un scut antirachetă european modern. 

Detalii despre sistemul de apărare aerian Sky Shield sunt de găsit AICI. 

Polonia, Italia și Franța nu sprijină proiectul

Inițiativei Sky Shield i s-au alăturat, până în prezent, 19 ţări, printre care și România, care a semnat scrisoarea de intenție. Pe listă nu se regăsesc Polonia, Italia sau Franţa, care îndeamnă la altă abordare strategică şi industrială, bazată pe echipamente europene. Parisul, spre exemplu, nu a fost de acord cu achiziția de armament din Israel și SUA. 

De la începutul lui 2022, când Rusia a invadat Ucraina, Germania s-a angajat să investească mai mult în apărare și a pus la bătaie un fond în valoare de 100 de miliarde pentru noi achiziții militare.  După epuizarea acestui fond, efortul bugetar trebuie să fie susținut, dacă Berlinul vrea să aloce 2% din PIB apărării, la fel ca marile puteri din cadrul NATO.

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...