Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Data publicării:
Annalena Baerbock și Radoslaw Sikorski
Annalena Baerbock și Radoslaw Sikorski. Foto: Profimedia Images

Șefii diplomațiilor germană și poloneză au sărbătorit, miercuri, pe cele două maluri ale râului Oder, 20 de ani de la aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, alături de nouă alte țări. Annalena Baerbock şi Radoslaw Sikorski s-au întâlnit la Frankfurt an der Oder (Germania) şi Slubice (Polonia).

Cei doi au vizitat un colegiu din Slubice, au participat la un festival şi apoi au trecut podul peste râul Oder, mergând la Frankfurt an der Oder, în Germania.

Annalena Baerbock a numit ziua de 1 mai 2004 drept un „moment incredibil” pentru continentul european. În acea zi, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, Malta şi Cipru au aderat la Uniunea Europeană.

„Noi, ca ţări, ca societăţi, ca Europă am găsit puterea de a depăşi divizarea Europei şi în cele din urmă am devenit o comunitate a păcii şi libertăţii”, a declarat Baerbock.

Pe 1 mai 2004, miniştrii de externe german şi polonez de la acea vreme, Joschka Fischer şi Wlodzimierz Cimoszewicz, au marcat intrarea într-o nouă eră, a dialogului şi parteneriatului între ţările lor, dându-şi mâna la miezul nopţii pe podul peste râul Oder. Momentul a fost salutat de mii de oameni prezenţi la acel eveniment.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri