Galerie Foto Ghețarii din Elveția se topesc și scot la lumină schelete și epave de avioane

Data publicării:
Ghețarii din Elveția se topesc din cauza valurilor de căldură.
Ghețarii din Elveția se topesc din cauza valurilor de căldură. Foto: Profimedia

Creșterea temperaturilor topește ghețarii din Elveția și îi face să-și dezvăluie secretele. Drumeții au descoperit în această vară rămășițe umane neidentificate și epava unui avion prăbușit acum mai bine de jumătate de secol, relatează The Guardian.

Ghețarii din Elveția se topesc din cauza valurilor de căldură. Foto: Profimedia
Ghețarii din Elveția se topesc din cauza valurilor de căldură. Foto: Profimedia

Doi alpinişti francezi au găsit oase umane miercurea trecută, în timp ce escaladau gheţarul Chessjen din cantonul de sud Valais, a confirmat luni un purtător de cuvânt al poliţiei. Scheletul a fost ridicat de pe ghețar cu elicopterul în aceeași zi.

Oasele au fost descoperite în apropierea unei cărări vechi, care nu mai e folosită de aproximativ 10 ani, a spus Dario Andenmatten, paznicul cabanei Britannia, de unde încep alpiniştii ascensiunile în regiune. Cei doi drumeți au făcut descoperirea doar pentru că se bazau pe o hartă veche.

Andenmatten a spus că este vorba, cel mai probabil, despre o persoană care a murit „cândva în anii 1970 sau 80”.

Cu o săptămână mai devreme, un alt cadavru fusese găsit pe ghețarul Stockji, lângă stațiunea Zermatt, la nord-vest de Matterhorn. În ambele cazuri, poliția din Valais a spus că procesul de identificare a rămășițelor umane prin analiza ADN este încă în curs și va dura „încă câteva zile”.

Poliția din regiunea alpină are o listă cu aproximativ 300 de cazuri de persoane dispărute începând din 1925. Pe listă este și proprietarul milionar al lanțului de supermarketuri Karl-Erivan Haub, care a dispărut în regiunea Zermatt în timp ce se antrena pentru un concurs de schi, pe 7 aprilie 2018. Presa germană a legat cadavrul descoperit pe ghețarul Stockji de Haub, care a fost declarat legal mort în 2021.

Unul dintre cei doi drumeți care au descoperit cadavrul a declarat pentru ziarul Blick că hainele găsite erau de culoare neon, „în stilul anilor 80”. Cadavrul a fost mumificat și era ușor deteriorat, „dar aproape complet”, a spus Luc Lechanoine, 55 de ani.

În prima săptămână a lunii august, un ghid montan a descoperit epava unui avion care s-a prăbușit peste ghețarul Aletsch, lângă vârfurile munților Jungfrau și Mönch, în iunie 1968.

„În urma investigaţiilor s-a stabilit că piesele provin de la epava unui Piper Cherokee, înmatriculat HB-OYL, care s-a prăbuşit în acest loc la 30 iunie 1968. Operaţiunile de recuperare vor fi întreprinse cât mai curând posibil”, a spus poliţia într-un comunicat.

Potrivit ziarului regional 24 Heures, la bord se aflau un profesor, un medic şi fiul său, cu toţii originari din Zurich. Corpurile lor au fost găsite la acea vreme, însă nu şi epava, notează Agerpres.

„La momentul accidentului, acum mai bine de cincizeci de ani, mijloacele tehnice de recuperare ale epavei avionului pe un teren dificil erau limitate”, a adăugat poliţia.

După o iarnă cu ninsori relativ puține, Alpii elvețieni au trecut deja prin două valuri de căldură severe în această vară. În iulie, autoritățile i-au sfătuit pe alpiniști să nu urce pe Matterhorn, din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate, care aproape au atins 30 grade Celsius în Zermatt.

În timpul valului de căldură din iulie, altitudinea la care apa a înghețat a fost măsurată la o valoare record de 5.184 de metri, comparativ cu nivelul normal de vară de 3.000-3.500 de metri.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri