Hamas a anunțat că ultimele negocieri pentru un armistițiu în Gaza s-au încheiat. Israelul avertizează că urmează o operațiune în Rafah

Data actualizării: Data publicării:
bombardamente in rafah
Ministrul israelian al Apărării a avertizat că va avea loc „o operaţiune puternică în viitorul foarte apropiat la Rafah şi în alte locuri din toată Gaza”. FOTO: Profimedia Images

Ultima rundă de negocieri pentru încetarea focului în Gaza s-a încheiat la Cairo după „discuţii aprofundate şi serioase”, a anunţat duminică gruparea militantă Hamas, reiterând cereri cheie pe care Israelul le-a respins din nou. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că Hamas nu a luat în serios un acord şi a avertizat că va avea loc „o operaţiune puternică în viitorul foarte apropiat la Rafah şi în alte locuri din toată Gaza”, relatează AP, citată de News.ro.

Israelul şi-a închis principalul punct de trecere pentru livrarea ajutorului umanitar atât de necesar pentru Gaza după ce Hamas l-a atacat. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că Hamas nu a luat în serios un acord şi a avertizat că va avea loc „o operaţiune puternică în viitorul foarte apropiat la Rafah şi în alte locuri din toată Gaza”.

Israelul nu a trimis o delegaţie la discuţiile mediate de Egipt şi Qatar. Presa de stat egipteană a relatat că delegaţia Hamas a mers pentru discuţii în Qatar, unde grupul are un birou politic, şi se va întoarce marţi la Cairo pentru noi negocieri.

O altă ameninţare la adresa discuţiilor a venit în momentul în care Israelul a ordonat închiderea birourilor locale ale televiziunii Al Jazeera din Qatar, acuzând-o că difuzează incitare anti-Israel. Interdicţia nu pare să fi afectat operaţiunile canalului în Gaza sau în Cisiordania.

Netanyahu, supus la presiuni din partea liniei dure din guvernul său, a continuat să reducă aşteptările privind un acord de încetare a focului, calificând drept „extreme” principalele solicitări ale Hamas - inclusiv retragerea forţelor israeliene din Gaza şi încetarea războiului. Acest lucru ar echivala cu o capitulare după atacul Hamas din 7 octombrie care a declanşat luptele, a spus el.

Ismail Haniyeh spune că oprirea agresiunii israeliene în Gaza este principala prioritate

Într-un comunicat anterior, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea militantă este serioasă şi pozitivă în ceea ce priveşte negocierile şi că oprirea agresiunii israeliene în Gaza este principala prioritate.

Dar guvernul israelian a promis din nou că va continua operaţiunea militară în Rafah, cel mai sudic oraş din Gaza, situat la graniţa cu Egiptul, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc acum de atacurile israeliene. Rafah este un punct de intrare cheie pentru ajutoare.

Kerem Shalom, acum închis, este un alt punct de intrare. Armata israeliană a raportat că 10 proiectile au fost lansate la punctul de trecere din sudul Israelului şi a declarat că avioanele sale de luptă au lovit ulterior sursa. Hamas a precizat că a ţintit soldaţii israelieni din zonă. Canalul de televiziune israelian Channel 12 a anunţat că 10 persoane au fost rănite, dintre care trei grav. 

Şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, Philippe Lazzarini, a cerut o anchetă independentă şi „responsabilitate pentru nepăsarea flagrantă a lucrătorilor umanitari”. El a mai spus că Israelul i-a refuzat săptămâna aceasta intrarea în Gaza pentru a doua oară.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...