Hamas a vrut să-și evacueze combatanții răniți din Fâșia Gaza și să-i ducă în Egipt

Data publicării:
punctul de la rafah
Evacuarea străinilor, o operaţiune în plină desfăşurare, este extrem de complicată. FOTO: Profimedia Images

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a cerut, în cadrul unor negocieri complexe în vederea evacuării străinilor din Fâşia Gaza, ca unii dintre combatanţii săi să fie înscriţi pe lista persoanelor rănite, o solicitare respinsă, potrivit unui oficial american de rang înalt, relatează CNN.

Evacuarea străinilor, o operaţiune în plină desfăşurare, este extrem de complicată din cauză că autorităţile egiptene insistă ca fiecare persoană să fie foarte atent verificată înainte să treacă frontiera.

Statele Unite estimează că miercuri ar putea fi evacuate 500 de persoane, iar numărul acestora ar putea crește începând de joi, potrivit acestei surse.

Un oficial occidental a anunţat că cetățenii americani nu se numără printre persoanele care sunt evacuate miercuri.

Cetăţenii americani ar urma să înceapă să fie evacuaţi din Fâşia Gaza începând de joi, potrivit autorităților americane.

Un oficial american declară însă că americani ar putea fi evacuaţi din enclava palestiniană începând de miercuri.

Pe de altă parte, Ministerul iordanian de Externe a anunţat miercuri că a început să-şi evacueze cetăţenii din Fâşia Gaza.

Această evacuare are loc în colaborare cu autorităţile egiptene, pe la punctul de trecerea frontierei de la Rafah, „pentru ca cetăţenii din Iordania să fie transferaţi în regat cât mai rapid posibil”, potrivit ministerului.

Evacuarea ar putea dura mai multe zile, estimează un purtător de cuvânt al ministerului, Sufyan al-Qudah.

O echipă de la Ambasada Iordaniei la Cairo facilitează, de partea egipteană a frontierei, la Rafah, transportul cu autobuzul al cetăţenilor iordanieni, anunţă el.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri