Hamas ia în calcul să depună armele și să renunțe la luptă dacă Israelul recunoaște un stat palestinian

Data publicării:
hamas
Foto: Khalil al-Hayya / Sursa foto: Profimedia Images

Unii oficiali Hamas semnalează că gruparea militantă ar putea renunța la lupta armată împotriva Israelului dacă palestinienii obțin un stat independent în teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967.

Mesajul sugerează o atenuare a poziției Hamas, deoarece soarta acestuia depinde de lovirea de către Israel a Fâșiei Gaza, pe care Hamas o conducea înainte de război. Gruparea militantă palestiniană cere de mult timp ca statul evreu să fie distrus, scrie CNN.

Basem Naim, un membru al biroului politic al Hamas din Istanbul, a declarat joi pentru CNN că grupul va fi de acord să renunțe la arme dacă va fi înființat un stat palestinian independent.

„Dacă se creează un stat independent cu capitala la Ierusalim, păstrând în același timp dreptul de întoarcere al refugiaților, Al Qassam ar putea fi integrat într-o (o viitoare) armată națională”, a spus el, referindu-se la aripa armată a grupului.

Hamas a respins până acum o soluție cu două state care ar vedea un stat palestinian înființat alături de Israel și a susținut în schimb crearea unui stat palestinian în toată Palestina istorică care cuprinde astăzi Israelul, Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est ocupat și Gaza.

Mustafa Barghouti, președintele Inițiativei Naționale Palestiniene, a spus că nu știa că Hamas s-a oferit să depună armele, dar a spus că ar fi o mișcare semnificativă dacă este adevărată.

„Este semnificativ în sensul că palestinienii rezistă ocupației pentru că există o ocupație”, a spus el pentru CNN. „Dacă ocupația nu este acolo, nu trebuie să-i reziste”, a spus el, referindu-se la controlul militar al Israelului asupra teritoriilor capturate în 1967, unde trăiesc milioane de palestinieni.

Oferta Hamas este considerată o „cascadorie de PR”

Efraim Inbar, președintele Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim, a declarat că cererea de întoarcere a refugiaților palestinieni la casele lor, ar echivala cu „distrugerea statului Israel”, unde evreii formează o majoritate.

El a caracterizat oferta Hamas drept o cascadorie de relații publice care vizează națiunile occidentale.

„Ei văd că există mult sprijin în lumea occidentală (pentru palestinieni)… și încearcă să arate că ei sunt băieții buni, iar Israelul reprezintă băieții răi, iar Israelul va spune nu”, a spus el.

Statele Unite și statele europene ar putea folosi acest lucru pentru a-i cere Israelului „să le dea o șansă”, a spus el, dar este probabil ca Israelul să accepte oferta „cu un grăunte de sare”.

Guvernul Netanyahu a promis că va elimina Hamas după ce gruparea a condus un atac asupra Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni și răpind alte 250.

Miercuri, un înalt oficial al Hamas, Khalil al-Hayya, a declarat pentru Associated Press din Istanbul că grupul va accepta „un stat palestinian pe deplin suveran în Cisiordania și Fâșia Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”.

Israelul a capturat Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza în războiul din 1967. Aceste teritorii sunt considerate conform dreptului internațional și de majoritatea comunității internaționale ca fiind ocupate și sunt acolo unde palestinienii doresc să stabilească un viitor stat. Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a opus de multă vreme unei astfel de perspective, argumentând că ar pune în pericol securitatea țării sale.

Hayyah a mai spus pentru AP că Hamas se va alătura Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP) pentru a forma un guvern unificat pentru Gaza și Cisiordania. 

Hamas trebuie să facă o propunere clară

Hamas nu a emis o declarație oficială în care să sublinieze concesiile pe care le-au făcut oficialii săi și nu este clar dacă declarațiile făcute de oficialii săi în străinătate reflectă gândirea aripii sale militare din Gaza.

Întrebat dacă declarația lui Hayyah pentru AP înseamnă o schimbare a poziției Hamas, Naim a spus pentru CNN că remarcile sale reflectă mesajele grupării de la începutul războiului Israel-Hamas.

Israelul nu a reușit până acum să-și atingă obiectivul declarat de a elimina Hamas din Fâșia Gaza, fără lideri de top din grupul capturat sau ucis, dar și-a diminuat semnificativ capacitățile militare și capacitatea de a conduce acolo pe măsură ce ofensiva lasă enclava în ruine.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe Hakan Fidan a declarat, la o conferință de presă în capitala Qatar Doha, că Hamas este dispus să funcționeze numai ca partid politic odată ce va fi creat un stat palestinian, invocând întâlniri dintre grup și oficialii turci.

El a cerut ca Hamas „să-și exprime în mod clar pozițiile”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri