Israelul amână planurile unei ofensive în Rafah, după ce cabinetul de război a decis să dea o lovitură de răspuns Iranului

Data actualizării: Data publicării:
Israeli war cabinet meeting in Tel Aviv
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că armata va face „tot ce este necesar” pentru a apăra Israelul. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul urma să facă primii pași către o ofensivă terestră în orașul Rafah din Gaza, luni, dar a amânat planurile după atacul Iranului. Cabinetul de război, după dezbateri aprinse cu privire la modul de răspuns la atacul iranian din weekend, a decis „să lovească puternic Iranul”.

Forțele aeriene israeliene urmau să înceapă să arunce pliante pentru evacuarea civilă în anumite părți din Rafah luni, au declarat două surse israeliene, pe fondul pregătirilor pentru o ofensivă terestră în orașul cel mai sudic al Gazei, unde se adăpostesc peste 1 milion de oameni, informează CNN.

Aceste planuri au fost întrerupte după atacul Iranului, care a lansat peste 300 de drone și rachete spre Israel, marea majoritate dintre acestea fiind interceptate.

Un oficial israelian a declarat că Israelul rămâne hotărât să desfășoare o ofensivă terestră în Rafah, deși momentul evacuărilor civile și viitoarea ofensivă terestră rămân neclare în acest moment.

Cabinetul de război a decis să „lovească puternic Iranul”

Luni, în timpul unei întâlniri de aproape trei ore, membrii cabinetului de război au analizat planurile militare pentru un potențial răspuns, a declarat un oficial israelian. Cu toate acestea, nu este clar în acest moment dacă a fost luată o decizie cu privire la care va fi acel răspuns sau când s-ar putea întâmpla.

Șeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, a spus mai târziu, luni, că atacul Iranului „va fi primit cu un răspuns”, în timp ce purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că armata va face „tot ce este necesar” pentru a apăra Israelul și „o va face la momentul pe care îl alegem noi.”

Pe lângă un potențial răspuns militar, cabinetul de război analizează și opțiuni diplomatice pentru a izola și mai mult Iranul pe scena mondială.

SUA cere detensionarea situației din Orientul Mijlociu

Netanyahu se confruntă cu presiuni internaționale pentru a detensiona o situație grea după atacul Iranului din weekend.

Atacul a venit ca răspuns la o lovitură israeliană asupra unui complex diplomatic iranian din Siria, la începutul acestei luni, care a ucis cel puțin șapte oficiali, inclusiv pe Mohammed Reza Zahedi, un comandant superior al Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC) și comandantul superior Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Președintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu Netanyahu după atacul din weekend și a precizat că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației Casei Albe.

Biden i-a spus lui Netanyahu că ar trebui să considere evenimentele de sâmbătă seara o „victorie”, deoarece atacurile Iranului au fost în mare parte fără succes și, în schimb, a demonstrat „capacitatea remarcabilă a Israelului de a se apăra și de a învinge chiar și atacurile fără precedent”.

Netanyahu nu renunță la un atac în Rafah

Netanyahu a subliniat importanța invadării Rafah pentru a desființa batalioanele rămase ale Hamas, în ciuda presiunii semnificative din partea Statelor Unite pentru a anula o ofensivă terestră totală.

Viitorul războiului din Gaza și viitoarea ofensivă la Rafah sunt, de asemenea, luate în considerare în dezbaterea cabinetului de război despre un potențial răspuns la atacul Iranului.

Un răspuns militar care riscă să escaladeze conflictul cu Iranul ar îndepărta și mai mult atenția și resursele armatei de la Gaza, unde guvernul israelian a promis că va înfrânge Hamas.

Oficialii americani au reiterat săptămâna trecută că SUA nu au văzut nimic care să semene cu un plan cuprinzător al israelienilor cu privire la modul în care vor desfășura o astfel de operațiune, inclusiv mutarea mai întâi a majorității celor aproximativ 1,4 milioane de civili din Rafah.

Palestinienii din toată Gaza au fugit în oraș, în sudul enclavei, în primele etape ale războiului pentru a scăpa de armata israeliană care avansa.

Dar, cu granița cu Egiptul de la sud închisă, nu există o cale de scăpare clară pentru palestinienii care locuiesc în corturi în jurul orașului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri