Italianul care face pizza cu făină de greieri: „Serios, acum. Dacă eu pot mânca greieri, oricine poate”

Deutsche Welle Data publicării:
pizza cu greieri
Pizza cu făină de greieri. Foto: Digi24

Cât de dispuși ați fi să mâncați insecte? Un start-up din Italia crește greieri comestibili, ca opțiune sustenabilă și hrănitoare. Dar ce italian ar adăuga greieri la unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, așa cum este pizza? Carlo Del Buono este un pizzer de lângă Roma, care crede că totusi greierii sunt speciali pentru dietă. Este aceasta o idee ingenioasă sau o schimbare deloc binevenită în bucătăria italiană? Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

Mii de greieri, crescuți la o fermă, pentru a sfârși ca topping de pizza. O perspectivă de coșmar, ar putea spune unii. Dar Carlo Del Buono și Jose Cianni spun că e o afacere promițătoare.

Jose Cianni, fondatorul start-up-ului: Acești greieri s-au născut astăzi. E prima zi din viața lor! În primii trei ani de cercetare și dezvoltare, am învățat cum să stabilim numărul exact de greieri care încap în fiecare recipient de plastic. Greierii nu vor fi mutați în altă parte până în ultima zi a vieții lor.

Jose Cianni a fondat cu un prieten start-up-ul Nutrinsect, într-un fost depozit din Montecassiano. Au început prin a importa 10.000 de greieri din Germania. A fost prima și ultima dată când Cianni a fost nevoit să aducă greieri din străinătate. De atunci, ferma sa a crescut în mod constant.

Jose Cianni, fondatorul start-up-ului: În acest container sunt în jur de 10.000 de greieri, suficient pentru a produce un kilogram de făină. Aceasta conține peste 60% proteine. Și avem nevoie doar de cinci litri de apă pentru fiecare kilogram de greieri - în timp ce un kilogram de carne de vită necesită 15.000 de litri.

Cianni spune că acest lucru ajută și în lupta împotriva schimbărilor climatice. El produce două tone de făină de greieri pe lună. Abia în ultimele luni Italia a permis consumul de alimente fabricate din greieri. Și, foarte repede, produsele Nutrinsect s-au epuizat.

Greierii trăiesc doar aproximativ 30 de zile. Sunt plasați într-un aparat care reduce încet temperatura până când insectele cu sânge rece adorm și mor. Cianni ne asigură că procedura nu e dureroasă. O companie din apropiere procesează apoi greierii într-o pulbere. Dar își va găsi vreodată acest produs un loc în bucătăria tradițională italiană?

-Adică făina făcută din această mică insectă? Nu!

-S-ar putea să o încerc o dată, dar probabil că nu aș include acest tip de făină în dieta mea obișnuită.

-Nu accept această făină pentru că nu știu ce e.

-Cred că e bună. Trebuie să normalizăm aceste tipuri de făină alternativă. Eu aș mânca-o.

Carlo Del Buono experimentează deja cu pizza cu greieri la restaurantul său de lângă Roma. El spune că în aluatul de pizza nu ar trebui adăugate mai mult de 15 procente de pudră.

Carlo Del Buono, pizzer: Am întins aluatul și am presărat făină de greieri deasupra. Facem tot posibilul să ne asigurăm că se amestecă bine cu aluatul nostru obișnuit. Facem pizza de legume cu puțină mozzarella.

Adaugă sos de roșii, mozzarella, diverse legume.... Și un vârf de cuțit de praf de greieri deasupra. E un ingredient scump, la 60 de euro pe kilogram. Apoi, pizza intră în cuptor.

Carlo Del Buono, pizzer: E gata pizza noastră. Arată foarte bine. Acum o vom orna cu greieri, ceea ce o va face și mai crocantă. Delicios! Foarte bun. O pizza gustoasă cu greieri. Serios, acum. Dacă eu pot mânca greieri, oricine poate.

Nu toată lumea e la fel de entuziasmată de pizza cu greieri. Chiar și așa, Carlo vrea să o adauge curând în meniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri